onsdag 29 juli 2015

Large Cap & institutionella placerare + Tips på utdelningsportfölj

I den modell jag utgår ifrån - CANSLM - står I för de institutionella placerarna. Eftersom det är dessa, fonder och andra större placerare, som normalt har störst påverkan på en akties utveckling vill vi gärna se hur de agerar i de aktier vi har för bevakning. Tyvärr har jag inte kunnat finna någon bra källa till information om detta i Sverige. På den amerikanska marknaden har jag däremot funnit bland annat fakta om antal fonder som äger en viss aktie och om antalet fonder som äger en viss aktie ökat eller minskat det senaste kvartalet. Har någon tips på motsvarande för den svenska börsen mottages det tacksamt?

Det kan ju tyckas oviktigt att veta hur fonder agerat tidigare. Men fonder kan inte göra som oss småsparare och köpa allt en viss dag. Utan de måste sprida ut köpen över veckor för att inte påverka kursen för mycket. De kan också ägna flera månader åt att bygga upp en position. På så sätt kan vi ta rygg på större placerare.

Ett alternativ som jag tillämpar är att följa några utvalda kvalitativa småbolagsfonder (exempelvis Carnegie, Norron) för att se vilka innehav de har och vilka nya placeringar eller försäljningar de gjort. Applicerar vi detta på vår Large Cap-lista och jämför med 7 fonders tio största innehav blir utfallet som följer:

Securitas tillhör de 10 största innehaven hos 4 av fonderna
Trelleborg hos 4
Loomis hos 4
Betsson hos 3
Billerud hos 2
Hexpol hos 2
JM hos 2
Autoliv hos 2
Intrum hos 2
Nibe hos 2
Indutrade hos 1
Millicom hos 1
Balder hos 1

Vi kan kanske inte i nuläget dra allt för stora växlar på detta, men vi vet i alla fall att det finns placerare med intresse för många av aktierna på vår bevakningslista

Tips på utdelningsportfölj

Även om mitt huvudfokus är tillväxtinvestering vill jag ju täcka in andra marknader, både via frivilligt och obligatoriskt fondsparande (PPM/tjänste). USA blir samtidigt mer tillgängligt för direktägande via allt lägre courtage. För alla utdelningsintresserade hittade jag följande artikel - A Dividend Growth Stock Portfolio på Seeking Alpha. Även några kombinerade tillväxt/utdelningsaktier nämns.

Dagens graf
Hexpol passerade en köppunkt efter sin rapport (vilken vi dock inte agerade på), men har likt många andra Large Cap sedan visat svaghet och är nu nära en exit.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar