söndag 29 november 2015

Aktieräven inleder klimattoppmötet med att åter börja tanka bensin!

Klimat(s)toppmöte?
 "Mycket står på spel inför FN:s klimattoppmöte i Paris i slutet av året. Vi behöver en stabil och rättvis överenskommelse som effektivt kan hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Kan EU ta ledartröjan?" var ingressen till ett seminarium i Almedalen. Åsa Romson, Minister for Climate and the Environment, Swedish Government, var där.

Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt är större.
För att värna miljön har nu Regeringen valt att följa direktiv från EU som höjer skatten på det miljövänligare drivmedlet etanol, så att priset vid pumpen blir i princip detsamma som för bensin och diesel. Eftersom bilars etanolförbrukning är högre innebär det alltså att etanol hädanefter kommer straffbeskattas jämfört med fossila bränslen!

För egen del krävs det att etanolen är cirka 3 kr billigare för att det ska vara lönsamt att välja etanol. Då har jag ändå inte räknat med ett mer frekvent serviceintervall och ökad värdeminskning. Det kan dock vara skönt att slippa bensinångorna och att faktiskt bidra till en bättre miljö, vilket var ju ändå var huvudsyftet när jag valde motoralternativ. Därför fylls oftast tanken med E85 (trots att Centern och Carlgren redan tidigare skickat signaler om etanolens död). Ibland måste dock bensin användas för att hålla ventilerna i trim.

Men nu har Regeringen (det vill säga till 50% Miljöpartiet) beslutat att E85 ska fasas ut. Ja, så står det ju inte i beslutet, men det kommer att bli konsekvensen av skattehöjningen.
Inser därför att jag tydligen tänkt lite för fritt i den här miljöfrågan och får tacka Regeringen och klimatminister Romson som fått mig att tänka mera rätt. För även Aktieräven ser det orimliga i att betala upp till 30-50% mer för sitt drivmedel. För övrigt var det inte länge sedan samma kombo, EU/Regeringen, införde skatt som minskade incitamentet att satsa på solceller.

 Jag var inte själv på seminariet ovan, men jag förmodar att det svar man gav där var ett annat än det som gäller i praktiken? Av detta kan vi också dra slutsatsen att satsningar på företag inom förnybar energi är synnerligen riskfyllt då man både har att bedöma teknisk risk och politisk risk. Dessutom måste man allmänt räkna med klimatrisken i vissa investeringar, då politikernas oförmåga tydligen består.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst