tisdag 5 januari 2016

Finns det en växel till kvar i börsuppgången?

Har positionerat mig i Dalafjällen för en veckas utförsåkning. -17C i går och endast några grader varmare idag gör att besöken i värmestugan varit täta. När man så igår åter befann sig i stugvärmen väntades på bastubad kom nästa kalldusch. Börsen ned över 3%. Med endast 3G lina till omvärlden resten av veckan kommer möjligheten att följa dramat också vara begränsat.

I samband med de framåtblickande inläggen (Spåkulan 1 & 2), som för övrigt planeras avslutas med ett bolagsinlägg, funderade jag hur över börsvågorna sett ut i ett längre perspektiv. Det finns ju en teori kallad Elliot waves (vågräkning) som innebär att marknaden rör sig enligt ett visst vågmönster. En uppgång har ofta fem vågor. Tre upp och två ned - A,B,C,D,E. En nedgång sker i tre steg A,B,C. I efterhand går det faktiskt ofta att identifiera dessa vågor. Vilket delvis kanske kan bero på att de inte är supertydligt hur de ska uttolkas och därför kan anpassas till historiska formationer. Hur som helst, eftersom vi varit i spekulerar tagen den senaste tiden kan vi kosta på oss att kolla om nästa steg är upp eller ner?

Nedgången 2007 följdes mycket riktigt av en ABC-rörelse innan börsen påbörjade den nu fleråriga uppgången sedan 2009. En uppgång som först toppade vid A under 2011. Föll ned till B samma år, för att sedan ånga på till toppen C under förra våren. Därmed skulle vi nu vara i nedgångsvåg D som sedan skulle förebåda att börsen lägger in den 5:e växeln uppåt innan en djupare nedgång tar vid?De dåliga nyheterna skulle då vara att vi kan ha en bit kvar av den här nedgången. De goda nyheterna är att vi därefter bör ha mer att vänta på uppsidan. För våra portföljbeslut har dock den här sortens analyser lite guidning även om Elliot skulle ge oss rätt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar