En månad tar slut och med denna även ett år
Ett år som inledningsvis bjöd på en fin trend i svenska OMX. Efter en dipp under sensommaren tog vi ut årshögsta i september och efter detta har trenden varit mest nedåt. Vi ser också hur WMA 30 planat ut.
Bäst av våra Supertrend aktier den senaste månaden har Storytel och Paradox gått. Sämst har varit Proact (med sin vinstvarning) och Yubico.
Ser vi till helåret ligger dock Yubico i topp med + 86%, bara slagna av Bonesupport med nära + 110%. Sämst i år av kvarvarande aktier är Swedencare - 20% och Surgical Science - 12%.
Totalt har Supertrendportföljen avkastat + 17% enligt Avanza. Det är över vårt långsiktiga mål på i snitt 15%, men efter att stora delar av året varit över 20% så känns avslutningen förstås sådär. En tröst är att kvarvarande innehav i snitt visar + 37%.
Vi har samtidigt funderat på att göra vissa justeringar i vår strategi. Eller snarare vår övergripande strategi att försöka fånga långsiktiga tillväxt aktier ligger fast, det är kanske verktygen för att nå detta målet vi tittat över. Bland annat tänkte vi en gammal favorit i form av Bollinger Band ska få komma till heder. Vår postanalys visar också att vi blivit bättre på att sälja aktier, men ser vi kan bli än bättre. Samtidigt har vi varit lite slarvigare i var vi tagit köp. 2025 ska alltså bli året när allt faller på plats...
På nedsidan bevakar vi definitivt området kring 935. Går index under den nivån ser inledningen på året ganska dyster ut. Om förvaltarna nu sålt eventuella surdegar kanske vi istället kan få ett sent nisserally och då är 976 den första nivån vi siktar på. Därefter 1 000 och ska det se riktigt bra ut bör vi förstås gå över 1 020.
The land of Trump
Vi kör ju även några amerikanska aktier när vi hittar något sådant. Ofta via IBD50. Till skillnad mot Europa och definitivt Sverige, så har ju den amerikanska konjunkturen och börsen varit bra mycket bättre. Förhoppningar om en företagsvänlig Trump har gjort sitt till. Här ligger vi + 30%. Främst genom stora bidrag från Crowdstrike och ARM.
Vår globala EFT-portfölj som innehåller de flesta marknader, samt även guld och silver har även den presterat fint med + 23,00% i skrivande stund.
Utdelningsportföljen
Det positiva med utdelningsportföljen är att utdelningarna fortsatt att öka. Det beror dels på att företagen höjt utdelningarna, dels att vi tillfört portföljen något mera pengar. Kursmässigt är portföljen dock distanserad med en ökning på 6,35%. OMXPI är i jämförelse upp 5,92% och OMXGI 9,03% enligt Nordnet.
Securitas och Cibus har gått bästa av de aktier vi ägt hela 2024. Dedicare och AKER BP hittar vi istället i botten. Inköpet av Thule har visat sig lyckat, medan tajmingen i Evolution var det motsatta.
Utdelade pengar har samtidigt varit 32% högre än 2023.
Vad har vi att se fram emot 2025?
I Sverige har det ju snart till leda talats om återhämtningen och att räntesänkningarna ska få svensken att shoppa loss på nytt. Börsen verkade till en början köpa detta, men när svensken inte tyckte att lägre inflation var tillräckligt, utan helst sett lägre priser eller åtminstone rejäl kompensation i plånboken för att gå till köpkorgen, ser börsen ut att ha anpassat sig. Att arbetslösheten dessutom ökar gör nog att flera hellre sparar i ladorna tills faran blåst över.
Förutsättningar för den globala scenen (USA & Kina) kommenteras från flera håll, men bland annat Larry Williams har en bra sammanfattning där han listar det bra, det dåliga och det fula.
The Good: Ingen recenssion i USA, arbetslösheten är fortsatt låg, Trump står inför nystart.
The Bad: 2024 var för starkt (= svårt att upprepa 2025), Vad innebär Trumps tullar? FED - håller emot fler räntesänkningar, trycker pengar?
The Ugly: Här listas lite olika indikatorer som kan vara lite ansträngda; Shillers CAPE ratio, Dow Jones P/E ratio, Yields on stocks.
Numera tar vi sällan beslut på gissningar om framtiden, utan försöker agera på de signaler som börsen faktiskt sänder. Däremot kan det vara idé att tänka sig olika scenarier för att på så sätt vara förberedd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar