fredag 4 januari 2019

Börsscenarier för 2019

Ett nytt börsår och vi får gå tillbaka till 2016 för att hitta en lika tveksam inledning. Finslipar också på portföljstrategierna för att dels inte behöva ge tillbaka lika mycket till marknaden som under fjolåret, dels anpassa oss till den "börstid" vi för närvarande kan avvara. Återkommer till detta i kommande inlägg. Grundenstenen för tillväxtportföljen att investera först när vi har en konfirmerad upptrend finns naturligtvis kvar. När så inte är fallet kommer istället Silverrävens utdelningsportfölj få större fokus. På så sätt är vi alltid (mer eller mindre) i marknaden och vi hoppas det ska gynna oss inte minst börspsykologiskt.

Ett bra startpunkt är att studera index
Ännu ett skäl till att vi gick fel 2018 var att vi trodde att det enligt vågräkning fanns lite mer kvar på uppsidan i kombination med att en börstopp ofta kännetecknas av ett intensivt slutskede och mindre av pyspunka. Grafiskt väntade vi oss därför ett brott av den övre trendlinjen innan nedgången skulle inledas. Något som aldrig inträffade istället befinner vi oss just nu på trendbotten.

SIX

Ett misstag här kan ha varit att vi inte tillräckligt vidgade vår blick. I Nasdaq som ju tillhör den ledande amerikanska marknaden fanns kanske det vi letade efter?


Vad väntar då framöver?
En fråga som förstås alla ställer sig, men som ingen har svaret på. Pratar vi SIX har vi i princip en 20%-ig nedgång från toppen. Vilket får anses normalt för en lite större rekyl. Innebär den en paus i en långsiktig trend borde i så fall nedgången plana ut här och nästa steg skulle vara en upprekyl. Detta ser kanske just nu mindre troligt ut, men betänk att om handelsriskerna Brexit och Trump rätas ut, samtidigt som centralbankerna förhåller sig relativt passiva? Kampanjerna inför presidentvalet 2020 börjar nu formeras och en amerikansk president vill knappast tajma omval med en vacklande ekonomi. Ett skäl varför Trump skäller på FED?  Med ett sådant scenario skulle vi få en sista åkning på uppsidan?

Om vi istället utgår ifrån att toppen är passerad för denna gång och att vi står inför en djupare konjunkturavmattning får vi ett scenario med en större nedsida. Får vi inbromsningar likt 2000 eller 2007 är 50% från toppen ett inte omöjligt riktvärde. För SIX ovan hamnar vi då tillbaka till år 2013 eller ett index på 600. Förlitar vi oss till vågteorier kommer i så fall nedgången ske i tre ABC vågor. Det vill säga innan vi ska ner till botten bör det komma en tydlig upprekyl.

Ett problem är att en upprekyl inom den närmaste tiden skulle kunna stämma väl in på båda scenariona. Samtidigt är detta inte tänkt att styra vår aktiehandel, utan då är det back to basic (mer om det i senare inlägg), å andra sidan kan det vara bra att samtidigt utgå ifrån flera scenarier för att inte likt förra året låsa fast sig tankemässigt.

Happy hunting 2019!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst