söndag 20 januari 2019

Börsen är ingen vinnare på lång sikt!

"En artikel i Financial Times av Michael Mackenzie i The Long View visar att börsens avkastning de senaste 20 åren har varit förvånansvärt låg."

Den gamla "sanningen" att börsen närmast alltid är en god investering för den långsiktige skulle därför vara ifrågasatt. Amerikanska storbolag ska till exempel bara ha avkastat i snitt 3,3% sedan sekelskiftet. En bakomliggande orsak skulle vara att nyare tillväxtbolag inte kommer till börsen, utan köps upp av riskkapitalbolag. Alternativ finns de på börsen i ett tidigt skede när de fortfarande är förhoppningsbolag (och kanske då inte rätt aktie för pensionsportföljen), för att när de börjar visa vinst köps ut eller upp av andra företag och försvinner som investeringsobjekt för gemene aktieperson.

Den här studien avser USA och det vore intressant vad motsvarande resultat skulle bli för den svenska börsen. Bortom det faktum att USA börsen är större framstår utbudet av etablerade tillväxtbolag som relativt sett betydligt större over there, medan svenska tillväxtbolag aldrig dyker upp här alternativt försvinner när det växt till sig. Axis är ett bra exempel på ett framtidsbolag som försvann från både börs och landet.

Känns det tufft som tillväxtinvesterare finns det alltså en förklaring …

Köper SEB A för 90 kr till utdelningsportföljen
Under veckan har vi kompletterat Silverrävens utdelningsportfölj med ännu en bank. Vi köpte en första position i SEB A för 90 kr. Vilket i ett femårsperspektiv kan ses som ett genomsnittspris. Direktavkastningen landar för närvarande på goda 6,4%.


SEB A MånadInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst