måndag 11 april 2016

En ny portfölj - Silverräven laddar för köp

Silverräven-portföljen är tänkt som ett alternativ till fondsparande, med en sikt på när de gråa håren blivit betydligt fler ... eller kanske längre än så. För den som vill vara med från början kommer här lite om förberedelser och investeringstankar. Bloggens huvudfokus kommer alltjämt vara den traditionella portföljen, men emellanåt kan det alltså komma att bli inlägg med Silverräven perspektiv.

Steg 1. Nytt konto hos Nordnet
Eftersom Silverräven-portföljen (till skillnad mot Aktieräven-portföljen) kommer bygga på kontinuerliga, men storleksmässigt mindre köp behöver vi lägsta courtage. Då Avanza (och inte heller Nordnet) möjliggör olika courtage för olika konton blev lösningen att skaffa en till mäklare.

Steg 2. Skriv ner din strategi 

En lämplig utgångspunkt skulle kunna vara aktiespararnas 7 gyllene regler (kursivt), det vill säga:

1. Sätt mål för ditt sparande i aktier
Historiskt sett har aktier och aktiefonder gett en genomsnittlig totalavkastning på omkring 10 procent per år.

Silverräven vill hitta tillväxtaktier som har potentialen att åtminstone snitta 15% över en femårsperiod.
 
2. Investera regelbundet
Ja, det var ju tanken.

3. Kontrollera riskerna
Satsa inte allt på en eller ett fåtal aktier. Köp 10 till 15 aktier i 5 till 6 olika branscher. Då är du mindre exponerad för svängningarna i både bolag och branscher. En ordentlig riskspridning ger ett visst skydd om några enstaka aktier i portföljen faller i värde.

I det här fallet kan jag nog tänka mig upp till 25 aktier på sikt. Visst, jag brukar vara kritisk till att ha för många aktier i en aktiv portfölj. Dels för att det riskerar att inkludera medelmåttiga aktier som drar ner avkastningen, dels för att de är svårt att kontinuerligt följa så många aktier samtidigt. Men Silverräven får i det sammanhanget ses som en mer passiv portfölj där just spridningen utgör riskminimeringen. Vi får också se till att försöka utgå ifrån en relativt enkel bedömningsprocess.

4. Var försiktig med belåning
Inte aktuellt.

5. Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt
Det krävs kunskap för att man ska lyckas med placeringar i aktier och aktiefonder. Sträva därför alltid efter att hålla dig informerad om de bolag/aktiefonder du äger aktier/andelar i. Följ med vad som rapporteras om bolagen/aktiefonderna. Läs årsredovisningar och delårsrapporter. Lyssna gärna på råd som andra ger, men följ inte råden okritiskt. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Det är bara du själv som får stå för konsekvenserna av att ha följt dåliga råd.

True. Kunde inte sagt det bättre själv!

6-7 Gör din egen analys & Sätt upp regler för när du ska omplacera

Dessa två regler avser portföljens själva investeringsprocess, vilken jag tänkte återkomma till i ett eget inlägg.

Tills dess kan vi konstatera att björnmarknaden som inleddes i april 2015 snart firar ett år.


Björnmarknaden fyller 1 år!

8 kommentarer:

  1. Jag följer med dig silverräven...

    SvaraRadera
  2. Nej, står helt själv för mina val. Men tycker du har en bra filosofi... Minikonto på N fixat👍

    SvaraRadera
  3. Ska bli intressant att se vilka bolag som väljs ut :) lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är själv lite nyfiken på var det kan komma att resultera i.

      Radera
  4. Hur ser du på Nordax framöver? Ligger kvar i din portfölj ser jag.

    SvaraRadera
  5. Fick den ju på nyintroduktion och den utgör en ganska liten post. Har inte så mycket data att gå på i analysen då aktien är ny. Tyckte dock förra rapporten andades optimism. Hörde på Börslunch att marknaden eventuellt kände oro för Norge, men att det borde vara obefogat. Intressant med kommande rapport.

    SvaraRadera
  6. Ja, vi får se hur det lutar åt. Tankarna går också till nyintroduktionen av Resurs Bank som börjas teckna fr.o.m. i morgon. Om nu Avanza tillåter. Kanske gör liknande skutt som LeoVegas första dagen:) Kan ju hoppas!

    SvaraRadera

Mest läst