tisdag 28 mars 2017

Dr Dengroth, Trump och de kommande vinsterna

"Det är mycket nu ..." som Stefan Suaks karaktär Dr Dengroth skulle sagt. Smårävarna drar igång med vårens aktiviteter, byggprojekt ska projekteras och en anhopning av uppdrag på arbetet. Börsen har därmed fått nöja sig med en och annan glimt under tiden på tunnelbanan.

Nu ser det dock ut som uppgången tagit en tillfällig paus? Så vi har kanske inte missat så mycket Visserligen skulle vi kanske sålt av lite om vi haft bättre koll på distributionsdagarna. Som ser ut att ha varit fem innan tillbaka gången. Vilket ju är antalet som börjar indikera möjlig topp.

Uppgången är ju främst USA driven och S&P 500 hade, innan topp, en stigning under de senaste 12 månaderna på nästan 20%. En del beroende på Trumps ambitiösa planer kring kommande skattereduktioner, infrastruktur investeringar för ökad sysselsättning och minskade bankregleringar.

Nu när Trump stöter på problem (Trumpcare) bör man samtidigt minnas att USA tuffar på rätt okej redan utan hans hjälp. Under 5% arbetslöshet (visst här räknas inte de som givit upp jobbsökandet) och ökade företagsvinster de senaste kvartalen. Q4 vinsterna lär vara  + 7,1%. Den högsta ökningen på två år. Prognoser pekar samtidigt på en fortsatt trend mot än högre nivåer senare under året.

Förhoppningen är alltså att nuläget är en mindre dipp som vi kan nyttja till nya eller förändrade positioner. Ett givet första steg är att snarast filtrera fram en fräsch CANSLIM lista. I nästa inlägg kanske vi kan hoppas på några smakprov?

Avslutar med vad förvaltarna på Lancelot skrev i sitt senaste månadsbrev:
"Det är också intressant att räntemarknaden ännu så länge inte verkar vilja prisa in en högre tillväxt och/eller inflationstakt. Vår syn är att räntemarknaden har fel och vi väljer därmed att öka andelen av bolag i vår portfölj som gynnas av stigande räntor. Vi tror inte att räntemarknaden i dagsläget prisar in en normalisering av räntemarknaden någon gång i framtiden. Med normalisering menar vi primärt en marknad där centralbankerna inte är de största köparna av obligationer ...
Vi tror således att det kommer vara rätt att äga aktier även fortsättningsvis, och definitivt mer rätt än att äga obligationer, i ett läge där företagsvinsterna stiger, den ekonomiska aktiviteten ökar och räntor och inflation har bottnat. Detta innebär att vi, efter de vinsthemtagningar som vi gjort under månaden, har kapacitet att göra nya investeringar som matchar vår marknadstro."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst