onsdag 5 april 2017

Teckningstider, men vi avstår det mesta!

IPO erbjudandena kommer i strid ström. Nyligen passerade Ambea förbi på väg till börsen och i dagarna kan man ta ställning till om man vill hoppa på gymkedjan Actic, bostadsutvecklaren SSM eller armaturtillverkaren FM Mattson.

Actic rekommenderas teckning av såväl Börsveckan, DI, Privata Affärer, Affärsvärlden som SVD börsplus. Själva väljer vi att avstå. Visst är friskvårdsbranschen en tillväxtbransch, men samtidigt känns gymdelen som ganska konkurrensutsatt. Actic ska dock vara glesbygdsalternativet, som väljer bort innerstaden i storstäderna. Man är samtidigt inget budgetalternativ och när vi kollar priser ser de ut att vara i nivå med SATS. För egen del, som bara lyfter skrot, finns det då bättre prissatta gymkort. Åtminstone så länge de inte ingår service som handdukar eller personliga skåp.

Ett annat alternativ är då SSM, vilka Placera, Privata Affärer och SVD börsplus ser som värd att teckna. Nyemissioner.se citerar dock SVD med det kryptiska:

"Alla bostadsutvecklare värderas lågt så länge dagens marknadsförhållanden fortsätter råda. Tror man på kraftigt försämrad marknad ska man absolut inte äga någon bostadsutvecklare. Tror man på en hygglig bostadsmarknad även på medellång sikt så är det inte fel att äga SSM om man kan få dem runt kursen 60 kronor."

Är det hotet om ett högre ränteläge man syftar till eller möjlig brist på arbetskraft? Annars trodde en annan att produktion av bostäder var i ropet just nu? Eftersom vi dock redan har Magnolia i portföljen så väljer vi dock att avvakta SSMs kursutveckling. Något som också gjorde oss tveksamma var att SSM tydligen ska bygga skyskrapor vid Telefonplan. Hur man nu fått dessa fyrtorn godkända i detta läge? Skyskrapor känns high risk i Sverige.

Fast kan Nobelstiftelsen få bygga plåt- och glashus, samt riva kulturbyggnader på Blasieholmen, så är förstås allt möjligt, nu i den andra miljonprogramssvängen!

Så återstår då FM Mattson. Här finns färre teckningsanalyser, endast SVD börsplus:

“Nordens största tillverkare av vattenblandare, FM Mattsson, går till börsen och sista dag att teckna är imorgon onsdag. Bolaget är ingen tillväxtstjärna men introduktionen sockras rejält med låg värdering och utdelning som välkomstbonus. Vi tror det blir bra att teckna.”

Stabilt, lönsamt, jämn utdelningstillväxt, samt med viss potential för tillväxt låter som en bra kombo. Dessutom kan den typen av bolag locka institutioner och fonder. Vi väljer därför att lämna in en anmälan och hoppas på tilldelning 

Anmärkning: Aktierävens IPO historia är minst sagt ojämn. Ovanstående betraktelse bör därför definitivt ses som just en sådan. Vi kan dessutom erkänna att vi knappast fingranskat prospekten.

4 kommentarer:

 1. Det är alltid aningen oklart hur reaktionen blir när de noteras! Här är det tecknat för tre stycken iaf!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
 2. Så är det ju. Sen har vi det här med tilldelning. Ofta mycket jobb för lite ull. FM gick i alla fall att teckna på ISK. Alltid onödigt att föra över $ till KF ifall de inte kommer till användning.

  SvaraRadera
 3. Fick du några FM? Jag blev utan igen genom Avanza. Måste vara Sveriges sämsta IPO förmedlare. Vill väl bara locka in likvida medel på kontot...

  SvaraRadera
 4. Nej, tyvärr gapar det tomt både på ISK och KF, så FM ville tydligen inte ha oss som aktieägare ...

  SvaraRadera