Finansminister Magdalena Andersson är nöjd och Regeringen ser framför sig höjd BNP-prognos för 2017 och 2018 till 2,6 respektive 2,1 procent från tidigare 2,4 respektive 1,8.
Val i Turkiet
”Tillväxten är bred och drivs av en ökad export, ökade privata investeringar - främst i bostadsbyggande - och ökad konsumtion, både privat och offentlig”, menar Regeringen. Just denna utveckling kan inte Regeringen ta äran av även om man förstås försöker. Exporten kan förmodligen härledas till den låga kronkursen och bostadskonsumtionen drivs av den låga räntan.
Då MA har koll på läget står följaktligen riskerna för Sverige finna i utlandet och de verkar bara bli fler och fler. Bara denna vecka finns tre aktuella val att fokusera på.
Val i Turkiet
Erdogan kör vidare på sin linje att bli enväldig och lyckas, om än med knapp majoritet, genom folkomröstning få gehör för mer makt till presidenten (sig själv). Eftersom oppositionens yttrandefrihet under kampanjperioden (och rent allmänt) varit starkt begränsad, så var ju valet redan tidigare odemokratiskt. Tyvärr ser det inte ut att bli några resor till Turkiet på många år?
Val i Frankrike
Ska ett av Europas tongivande länder skaffa sig en nationalistisk president? Första valomgången sker på söndag.
Nyval i Storbrittanien
För bara någon timme sedan utlyste Teresa May nyval. Formellt måste det dock godkännas av parlamentet. Utlysningen överraskade marknaderna och det kommer framöver förstås spekuleras vilt om vad detta kan komma att innebära för Europa.
Slutsats
Så länge geopolitiken inte hotar den positiva ekonomiska trenden, främst i USA, men också i Sverige, bör vi kunna fortsätta att rida börsvågen i trendstarka aktier. Samtidigt börjar kurserna i många tillväxtaktier bli allt mer utdragna och de Canslim-formationer vi letar efter framstår många gånger som "korrupta". Rapportperioden, som för vår del på allvar drar igång på torsdag med EVO (och några andra bolag från bevakningslistan) känns därför synnerligen spännande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar