Portföljerna
Året startade starkt. Å andra sidan var ju börshösten och vintern 2018 en riktig pina, så när börsscenen på nytt skiftade ganska precis på julafton förra året drog vi iväg som en nyårsraket. Enligt Avanza var tydligen januari också investeringarnas bästa månad.
Byte av strategi
Av olika skäl har tiden vi kunnat ägna åt börsen krymt de senaste åren. Mer åtaganden både på jobb och fritid har tagit ut sin rätt. Den utdragna uppgången utan rejäla sättningar har inte heller underlättat för vår canslim-strategi och det blev blivit svårare att hitta regelbundna case. Särskilt svårt blir det på en så pass liten börs som den svenska. Tillväxtbolag med tillräcklig storlek växer det inte särskilt många på börsträdet. När de sen växer till sig har de samtidigt en tendens att köpas ut. Många gånger av utländska firmor. Nyligen försvann exempelvis ett gammalt portfölj innehav i form av Ad City Media.
Eftersom vi rensade i portföljerna under senvåren och fortfarande hade mycket kassa när aktier på nytt accelererade efter sommaren , så slog det förstås mot årets avkastning.
Under oktober började vi emellertid fylla på i vår nya långa tillväxtportfölj, samtidigt som vi ökade innehaven i Silverrävens utdelningsportfölj. För att minska kassan placerade vi även lite av denna i några tillväxtfonder.
Avkastningen 2019
Höstens sektorrotation från tillväxtbolag till värdebolag var ju inte heller något vi gynnades av som just främst tillväxtinvesterare. Trots detta slutade tillväxtportföljerna på +18,8 procent och utdelningsportföljen på 20,1%. Något under index, men samtidigt över vårt årliga tillväxtmål på 15%.
Vad väntar 2020?
Förutom att vi går in i ett nytt decennium är det förstås ett oskrivet kort. Blir det till exempel åter det glada 20-talet som sedan avslutas med ett rejält magplask? Förutsägelserna från tyckare ser ut att gå åt olika håll. Några manar till försiktighet efter uppgången, andra verkar mena att det värsta är över och att det bara är att fortsätta gasa? Medan några hänger kvar och oroar sig för Brexit och tullkrig.
Till sist brukar det vara något oväntat som seglar upp och stör börsfriden. Politiska störningar brukar ha lättast att blåsa över, det främsta undantaget är väl krig, men ett större sådant ska vi väl hoppas slippa. Störst påverkan och viktigast att bevaka är då förmodligen två ekonomiska faktorer. Centralbankernas ageranden och de enskilda bolagens vinstutveckling.
Ja, snart är det dags för nya rapporter då vi kan studera det senare. I väntan på det önskar Aktieräven alla ett Gott Nytt År!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mest läst
-
Ännu en månad har passerat och vi har en hel del portföljförändringar att notera. Sedan senast har vi även nygammal president på ingång till...
-
Staples är inte ensamt, men visar på den tydligt negativa trend som präglat flera svenska index de senaste veckorna. Är det en reaktion på d...
-
GOLD - XAU Med mer pengar i väskan och mindre tid att bevaka sina investeringar har vi de senaste åren arbetat mer med att öka allokeringen ...
-
Hoppet om tomterace lever Igår fick vi nästan en indikation på ett tomterace. OMX30 steg över 2,0% och räknat från vändningen känns detta p...
-
Stockpicker noterar att; "Priset på en guldtacka är för första gången värt en miljon dollar, tack vare skyhöga priser på ädelmetallen. ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar