fredag 17 april 2020

Björnen sover, björnen sover...

I vårt lugna bo
Räven, liksom de flesta som inte innehar samhällskritiska tjänster, hukar hemma i lyan. Även bloggen har hamnat lite i karantän, men det beror också på att vi hittills varit synnerligen passiva under pandemins inledande skede. Det beror in tur på att de strategier vi tillämpar för tillfället är långsiktiga och inte är förenliga med tvära försäljningar. Här har också intensiteten i nedgången naturligtvis påverkat möjligheten till övervägda portföljjusteringar.

Björnen har också somnat in igen, men den som kan sin visa vet att man aldrig björnen ska tro. Den som varit med ett tag vet också att det alltid finns bra uppgångar även under björnmarknader, samt att uppgångar i V-formationer snarast tillhör undantagen och inte regeln. Regeln är istället att nedgångar har en ABC-våg.

Vad har vi då gjort sedan senast? Här kommer två steg som vi vidtagit.

Sett över portföljerna
Har vi bolag i portföljerna som fundamentalt riskerar att påverkas långsiktigt av den här lågkonjunkturen? En fråga som naturligtvis är riktigt svår att svara på, eftersom det beror på saker vi ännu inte vet, exempelvis längden på den ekonomiska ansträngningen, hur finansiella stödåtgärder utformas och kan nyttjas, konsumenternas beteende under och efter krisen, etc.

Branscher som säljer icke livsnödvändiga varor och tjänster till konsument har vi även tidigare varit skeptiska till och de vill vi naturligtvis i nuläget än mindre befatta oss med. Turism och resor likaså av självklar anledning. Finans är förstås knepigt, vem kommer sitta på de största kreditförlusterna? Likaså fastighet, vem kommer få flest tomma lokaler?

Utdelningsportföljen har ju sitt eget dilemma, när utdelningarna sänks eller helt dras in. Vi hoppas dock att de mesta av det uteblivna utdelningsflödet kommer oss till del retroaktivt.

Volvo, Bilia, Kindred och Thule är väl de bolag vi finner kan påverkas mest i närtid. Har har vi hyvlat lite i Kindred, men det beror mest på att aktien även figurerar i de övriga familjrävarnas innehav. Vi tror (eller hoppas) samtidigt på en stark återhämtning för Kindred på sikt.

Vi har också tagit en första position i Securitas till utdelningsportföljen till en kurs som i normalfallet skulle ge ganska exakt 4% i direktavkastning. I övrigt håller vi i kassan utifrån vad vi tror om en ABC-våg enligt ovan.

Tagit en hedge mot Ingves
Råvaror är knepigt och något vi sällan investerar i. Vi har dock en mindre position - under 1% i råvarufonder. När nu Ingves och hans kollegor jorden runt på nytt flödar marknaderna med hjälp av sedelpressen tycker vi dock det kan vara lägligt att komplettera portföljen med lite inflationsskydd i form av guld. Den första tanken var att köpa semi-fysiskt guld genom exempelvis Goldmoney. Men vi kom inte upp i tillräcklig size för att det skulle motivera förvaringsavgiften. Avanza verkar också sakna alternativ, så det fick bli WisdomTree Physical Swiss Gold hos Nordnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst