lördag 14 mars 2020

Chilla - Då har börsen bottnat!

S&P 500 sedan 1980
Är du relativt ny på aktiemarknaden? Fått panik, för att du utöver raset, förläst dig på för många domedagskrönikor eller sugits med i självsäkra killgissningar från populistiska politiker eller motsvarande svaganalytiska twitter-dito?

Då är det dags att vi sätter börsraset i perspektiv. Minns du oljekrisen på 70-talet? Svarta måndagen 1987? Asienkrisen 1998? Dot-Com kraschen 2000? Finanskrisen 2008? Eller den svenska kronkrisen 1991 med 500% räntan?

Gemensamt för alla kriser är att börserna återhämtade sig. Gemensamt för alla är också att många personer fick panik, gjorde kortsiktiga beslut, blev defensiva och hängde sedan inte med när det på nytt vände upp.

När jag tittar på S&P 500 i grafen ovan ser vi att finanskrisen var värst i form av fall från toppen, medan Dot-Com kraschen var det som medförde den längsta nergången. Då tog det 29 månader innan botten togs ut, dessutom kom det ett rejält fall till innan vi satte iväg på en flerårig uppgångsvåg som slutade i finanskrisen 2008.

Läser också ett nyhetsbrev som studerat DJ sedan kraschen 1929 och då finner att den genomsnittliga nedgången i en björnmarknad varit cirka 39% och att björnen varit framme i snitt 16,9 månader. Skulle detsamma gälla OMX, så har vi cirka 10 procentenheter kvar på nedsidan till genomsnittet, samt att tjuren på nytt skulle vara här före sommaren 2021. Då ska dessutom börsen ha bottnat innan dess.

Vad göra nu?
Utan spåkula får man göra det beprövade. Har du en strategi som inte går ut på att tajma marknaden är det ju knappast läge att börja med det nu?

1. Sitter vi på några bolag som kan få sådana problem av den här krisen att de kan få svårt att återhämta sig? Då finns det säkert andra bolag där dina pengar kommer göra större nytta?

2. Det är sällan samma bolag som är vinnare i en kommande uppgångsfas som i den förra, även om många tidigare bra bolag också kommer fortsätta att gå bra även framöver. Nu finns tid till analys och att kanske hitta några kommande vinnare?

3. Börja skissa på din kommande drömportfölj. Köp in dig succesivt under perioden. Ha tålamod, solen går upp imorgon också. Gör den inte det? Ja först då kan vi ge domedagsprofeterna för börsen full pott!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst