fredag 28 februari 2020

Coronaeffekten eller perspektiv på ett börsras

När man läser finanspressen och inte minst allmän media, så framstår det som 2019-2020 bara varit en enda uppgångsvåg som nu kraschat för att några kineser tyckte det var en god idé att kombinera matmarknad och zooaffär.

I grafen ser vi hur distributionsdagarna blivit fler och förra fredagen fick vi en femte, vilket brukar förebåda en rekyl. Den slog till med kraft redan på måndagen och de justeringar av framförallt fondportföljerna vi tänkte genomföra från sportlovsstugan gick om intet. Istället får vi spara det till en kommande rekyl uppåt.


Studerar vi OMX30 i ett längre perspektiv har vi snarast haft en sidledes rörelse sedan 2017, vilken vi bröt oss ur först under hösten 2019. Enligt ett amerikanskt nyhetsbrev är samtidigt den genomsnittliga korrektionen för S&P500 under ett år sedan 1980 omkring -13,9%. Vi kan anta att siffrorna för OMX är snarlika. Coronakorrektionen har så här långt landat på omkring -12%. I ett längre perspektiv finns tyngre motstånd omkring 1600 och 1550.


Skribenten landar vidare i följande slutsats: "It is worth repeating that volatility is a good thing for equity markets, and experiencing it – while often unsettling – is totally normal and expected. In my view, the S&P 500 is due for a correction this year on par with historical averages, in the –10% to –15% range. My hope is that long-term investors will keep the possibility of a market correction in mind this year, and remain calm and patient if (or when) volatility takes hold."

Vi följer naturligtvis utvecklingen, men har samtidigt nyttjat dippen till några nya positioner i aktier vi önskat äga, men som vi sett som väl dyra tidigare, men nu är mer rimligt värderade. Om det varit ett bra beslut eller om vi skulle kunna kom in på väsentligt lägre nivåer återstår att se. På sikt tror vi dock det här är bra bolag att äga. Vilka de är får vänta till nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst