söndag 9 januari 2022

Utblick 2022 - Årskrönika part 2

2022 kommer börsen att krascha stenhårt
Likt den skulle gjort 2021, 2020 och 2019. Visst det hände 2020, men återstudsen kom lika fort. Följer man björnarna så är ju varje år en potentiell härdsmälta. Och jo, det kommer nedgångar som det alltid har gjort. Vissa värre än andra. Å andra sidan om vi fortsätter skapa och uppfinna så kommer vi få fortsatt tillväxt i världen och med det nya spännande bolag att investera i, vilket också medför att börserna på sikt kommer gå upp.

Tittar vi tillbaka på 2021 ser vi att indexmässigt kom huvuddelen av uppgången under det första halvåret. Efter dagens nedställ är OMX index faktiskt åter i nivå med toppen i början på augusti. Innebär 2022 att återhämtningen från pandemin nu kommer igång på riktigt är det då mest troligt att index kommer stå högre eller lägre under året? Ser vi på 200 MA så är den långsiktiga trenden ännu intakt.

Riskerna
Risker finns förstås alltid. Nya mutationer som ger nya restriktioner. Marknadsproblem som brist på gas och olja, arbetskraftsbrist eller andra flaskhalsar som övergår i inflation. Politiska förvecklingar mellan demokratier (USA, EU, Japan) och diktaturer (Kina, Ryssland). De två första brukar ofta lösa sig med tiden, det vill säga marknaden gör nödvändiga anpassningar. Det är väl därför de flesta fortsatt tror på en marknadsekonomi även om politiska utspel från både vänster och höger ibland får en att undra? Politiska förvecklingar brukar också blåsa över som faktor för marknaden, såvida de inte övergår i regelrätt krig.

Priset på pengar och hur det bör värderas?
Då återstår den främsta faktorn priset på pengarna eller med andra ord räntan, samt hur tillgångar bör värderas i det förhållandet?

FED har aviserat tre räntehöjningar, vilket får vissa att mena att "easy money is over". Några anser vidare att marknaden blivit för dyr, ofta då sett i ett p/e perspektiv, samt att marknaden inte kan fortsätta upp i den här takten, utan bör stå inför en paus.

Mot det kan ställas att marknaden (S&P) bara går negativt i snitt 1 av 4 år om vi ser tillbaka 70 år.

Marknaden (S&P) är inte heller särskilt dyr sett i PEG perspektiv. Det vill säga p/e värderingen är visserligen historiskt hög, men många företags vinsttillväxt är också hög och kan mycket väl fortsätta så då världen återhämtar och digitaliserar sig. 

Aktier (S&P Earnings yield) är fortsatt billigare än obligationer (10 year bond) även om räntan krypt uppåt:



Slutsatsen blir att det finns goda skäl för börsen att fortsätta trenda uppåt, särskilt som ökad inflation riskerar späda på negativa realräntor, vilket även det är något som ofta gynnat börserna. Mot den bakgrunden fortsätter vi med våra diversifierade strategier och plockar aktier i enlighet med dessa. Eventuella mindre justeringar funderar vi på i kommande inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst