söndag 19 juni 2022

Vecka 24. Björnmarknader existerar inte för evigt...

Snart midsommar och det har därmed snart gått ett halvår med mestadels fallande börser. Det har medfört ett hårt slag för trendportföljen, medan den mer defensiva utdelningsportföljen stått emot desto bättre. Även våra satsningar på ädla metaller har hållit emot. Inför nästa uppgång vill vi dock stärka upp vår riskhantering och metoden är att åter få en aktivare canslim-portfölj. Sommaren känns som en bra tid att justera den strategin.

Tittar vi på aktiemarknaden som helhet vill vi ju vara med när det vänder. Många procent på uppåtsidan kan komma snabbt. Ser vi till enskilda aktier är det dock inte samma stress att rusa in i marknaden, utan istället kan vi vänta med de större placeringarna tills vi ser att en uppåttrend är etablerad.

Nu när även S&P formellt är i björnmarknaden - U.S. stocks entered a technical bear market this week, with the S&P 500 index declining more than -20% from its January peak - ställer vi oss förstås frågorna var finns botten och när kommer den. Just nu är huvudämnet recession och allmänt dystrare tider. För svensken verkar det dock ännu inte vara någon ekonomisk ko på isen. Efter att ha tokgnällt över höga energipriser, bensinpriser och nu senast matpriser, visar en Lynchspaning att samma invånare nu släppt ränteoro och övergått till att överbefolka uteserveringarna, gå på diverse konserter och inte minst inhandla en flygresa med obligatorisk köplats på Arlanda.

Hittade för övrigt denna visdom: "After all, if there’s one truism in the economics profession, it’s that it generally sucks at making predictions." Nu gäller det troligen de flesta professioner. Inte minst har vi själva gjort felaktiga macrobedömningar i denna nedgång, vilket bland annat är ett skäl till att vi tydligare behöver återgå till ursprungsstrategin.  

Om vi nu ändå utgår ifrån att vi inte befinner oss i den längsta björnmarknaden i investerarminne, så kommer börsen påbörja en ny tjurtrend före 2024. Vi jämför då med dotcom baksmällan + 9/11 där botten togs först efter cirka 700 dagar. Att jämföra med snittet på björnmarknader på 131 dagar (gäller S&P500). En period vi alltså redan passerat. Subprimekrisen tog cirka 300 dagar att bottna, vi skulle om samma scenario gäller nu då vara omkring halvvägs. Den stora nedgången kom dock under det sista sex månaderna innan botten.



När S&P500 fallit 20 procent såg vi för övrigt statistik (bilden) på att index ett år senare stått högre vid 10 av 12 tillfällen, med en uppgång på i snitt 23 procent. 


Under en björnmarknad bör nyckeln för investerare därför vara att fokusera på grunderna och komma ihåg att björnmarknader inte varar för evigt, i själva verket är de i allmänhet mycket kortare än tjurmarknader. 

Med det sagt har vi under veckan minskat på det relativa stora innehavet i Thule, fått nobben att bli ägare till aktier i Engcon (IPO), ökat lite ytterligare i NP3 Pref. (utdelningsportföljen), samt fyllt på med guld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst