onsdag 29 juni 2022

Vecka 25. Överleva för att överträffa! Sommarrally och recession?

Nasdaq (med flera) gick förra veckan in i en åtminstone kortsiktig uppåttrend. Fredagens volym var också så pass att vi borde kunna räkna in en follow-thru dag på Nasdaq, vilket ökade chansen för fortsatt uppgång. OMX har ju däremot varit lite sena i starten, även om hänsyn tas till stängningen på midsommarafton. Dock finns förstås motstånd för båda index på uppsidan, inte minst 50MA som bland annat bromsat tidigare rallyförsök. Nasdaq har nu redan vänt ner efter ett kort besök över 20 dagars MA. FT:n är inte helt överspelad, men det ser inte så lovande ut den här gången heller. 


Rallyt kom samtidigt som marknaden prisar in en recession, vilket gjort att även de tidigare starka råvarorna har börjat vända ner. Undantaget är möjligen olja som försöker stå emot. Just nu känns det dock som en större sannolikhet att priset går ur nedanstående triangel på nedsidan? Lägre insatspriser är dock gynnsamt för de flesta företag, vilket kan vara en orsak till rallyt. Olja har dessutom en stark koppling till inflation.Survive then Thrive

Inget har hänt i portföljerna senaste veckan, undantaget en utdelning från G5. 

På strategifronten jobbar vi emellertid för högtryck. De senaste årens strategier har tjänat oss väl i uppgången, men dessvärre saknat tillräcklig riskhantering för tillväxtportföljen. Att bara försöka tajma marknaden är få förunnat och när vi visserligen förutsåg en nedgång så underskattade vi omfattningen och hade framförallt fel i tid. Tillväxtportföljen har också mer blivit till en fond och vi noterade nyligen att vi i både innehav och nedgång ligger nära Tin fonder. Inget fel på Tin, men vi ska inte vara en fond utan mer lättrörliga.

Den bästa canslim tiden är samtidigt första fasen i uppgången. Vi fortsätter korrigera oss under sommaren med bättre bevakningslistor, TA, riskhantering och case. Sommarens motto blir därmed - överleva för att överträffa.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar