måndag 6 mars 2017

Thule härskar i fjällen och Magnolia får köprek

Tillbaka från en skön vecka i de svenska fjällen. Jobb ersattes med utförsåkning och börsskärmen ersattes med bastubad. Förutom lite snabba glimtar på OMX via mobilen, så var veckan hyfsat aktiefri. Ja, med några undantag. Som nuvarande delägare i Thule infann sig snabbt vanan att kontrollera märket på andras takboxar. Räkningen föll väl ut för Thule som med marginal kunde utses till vinnare. Vi hoppas förstås det går lika bra i börsspåret.

THULE

Det andra undantaget blev litteraturen. Då jag glömt ta med en god bok att läsa framför brasan. Det visade sig dock att jag hade Peter Lynchs gamla klassiker "One up on Wall Street" på paddan, så då fick det bli den. Boken har trots sin ålder en hel del poänger, samt lite annat som vi kanske inte riktigt tar till oss. Roligast är kanske att den publicerades första gången 1989 när Yuppieeran toppade (och Aktieräven tog sina första stapplade steg på marknaden). Det antyds till exempel att många tycker att USA är på dekis och att jobben flyttar österut - till Japan. Möjligt att vi återkommer med en jämförelse Lynch versus O'Niel (CANSLIM). Till dess ett citat vi tror båda skriver under på:

"Consistent Winners raise their bet as their positions strengthens, and they exit the game when odds are against them, while consistent losers hang on to the bitter end of every expensive pot, hoping for miracles and enjoying the thrill of defeat."

Till skillnad från O'Niel menar dock Lynch att man kan hänga med en aktie ner, så länge det initiala caset är intakt. Det skulle till exempel betyda att Lynch skulle hålla kvar Magnolia, som fått ytterligare pisk efter rapporten. Förmodligen för att vinsten var klen i Q4:an. Men så såldes inte heller många lägenheter under perioden. Däremot stärktes den framtida projektportföljen med nya byggrätter. Själva vill vi ju inte låta en fin före detta vinst övergå i förlust. Och om Magnolia fortsatt ner hade vi snart närmat oss utgången. Nu verkar Introduce och framförallt Börsveckan förstått sambanden och med dagens uppgång har vi åtminstone tillfälligt fått mer tid. Förhoppningsvis inser nu fler att vinsterna ligger och väntar längre fram och att aktien åter kan börja jobba med uppsidan. Företaget har dessutom avsikten att snart ta sig in på de större listorna. Tunga motstånd väntar dock vid 100 kr.

MAGNOLIA BOSTAD

För övrigt börjar det snart bli dags för Silverräven att starta upp sin Magiska formel portfölj ...


Extra graf Magnolia till kommentarerna:

Magnolia från Avanza




7 kommentarer:

  1. Thule gör de bästa grejerna! Jag har iofs en box från Autoform men den sitter monterad på Thules lastbågar såklart. Dock är jag inte aktieägare i Thule ännu men med deras fina utdelning är det bara en tidsfråga.

    Skistar däremot, där finns det ägarintressen i familjen Aktiepappa. Sonen har 200 aktier för att kunna utnyttja deras mycket generösa aktieägarrabatt.

    SvaraRadera
  2. Om jag var en lite mer frekvent flyer skulle jag överväga en sådan här väska; https://www.thule.com/sv-se/se/luggage/carry-on-luggage

    Körde Skistar fritt i år, men annars skulle jag kunna tänka mig aktieägarrabatt. Dock lite väl dyr för tillfället.

    SvaraRadera
  3. Hej! Tack för en intressant blogg. Har en fråga angående bilden på Magnolias kurva. Är relativt färsk vad gäller TA men väldigt nyfiken och undrar vad den svarta "trendlinjen" ohic innebär? Finns den att få upp i ett vanligt avanza chart?

    MVH

    SvaraRadera
  4. Trendlinjen har han nog ritat själv. ohlc (open-high-low-close) a.k.a staplar är diagramtypen.

    SvaraRadera
  5. Hej Nicke. OHLC avser inte trendlinjen utan utseendet på kursen. I Hittakursvinnare kan du bland annat välja en linje baserad på stängingskurser, OHLC som här eller Candlesticks, samt några till. Den svarta fallande trendlinjen, som jag själv ritat in, binder samman de fallande topparna, och markerar den negativa trenden. Den startar från toppen i augusti 2016, vilket dock inte syns eftersom visningen är begränsad till de senaste 6 månaderna. De går att göra liknande grafer på Avanza. Lägger till ett sådant ovan, där jag ritat in samma trenlinje. I nuläget vore det positivt om vi kunde bryta den här fallande trenden och gärna även 200MA. I så fall skulle det kunna vara ett tecken på ett trendbrott. Första steget skulle dock vara att åter stabilisera kursen ovan 90 kr. Till det händer så finns fortsatt risk på nedsidan.

    SvaraRadera
  6. Okej då hänger jag med lite mer, tack! Angående motstånd man pratar om, utgörs dessa av nivåer där aktien tidigare studsat upp i från, alt tidigare toppar eller hur hittar man dessa? Osäker..

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i princip blir de till enklare motstånd. Om en aktie toppar vid en viss nivå kan vi säga att den har motstånd där. Vänder den sedan upp från en lägre nivå får vi på samma sätt ett stöd. De här nivåerna kan man sedan använda för att hitta möjliga vändningar. Om en nivå testas flera gånger stärks M eller S. Enkla motstånd/stöd kan man dock bortse ifrån när det gäller trendande aktier. Det har går ju förstås att utveckla mycket ...

      Radera

Mest läst