torsdag 12 november 2015

Ta rygg på en fondförvaltare?

Att hög volym i samband med att vi gör entré i en aktie är positivt bör vara känt för den som läst Aktieräven tidigare. Hög volym visar ofta på att det finns ett stort intresse för aktien och att det därför finns god grund för att den ska fortsätta uppåt. Hög volym, åtminstone när det handlar om mer omsatta aktier, är samtidigt intressant för det indikerar att det finns institutionella aktörer som kliver på. Detsamma kan förstås gälla åt andra hållet.

Först till kvarn, eller?
Nu kan ju någon tycka att det är sent att kliva på efter fondförvaltarna. Men en fond eller annan institution kan inte ta position i ett svep. Det skulle påverka kursen för mycket. De måste istället sprida inköpen över tid. Dessutom, om en fond börjar köpa, kanske det finns flera andra som ligger i startgroparna.

En brist på information
Till skillnad mot i USA är tyvärr tillväxtaktier, med sådan omsättning att de fungerar för fonderna att investera i, relativt få på den svenska marknaden. Ett annat problem är att informationen om fondernas förändrade positioner är svåråtkomlig. Även här till skillnad mot på Wall Street. I USA har jag åtminstone sett kvartalsvisa sammanställningar på om fonder ökat eller minskat i en aktie. Om någon vet en bra svensk källa, så tipsa gärna!

Fondfavoriter bland småbolagen
Vad som går att göra för en del fonder som är kundvänliga är att läsa deras månadsrapporter. I bra rapporter talar de om för oss kunder vad de investerar i just nu. Jag har några favoritfonder inom småbolag som jag försöker följa. Inför detta inlägg tittade jag även lite bredare. För några fonder gav jag dock upp. Information kanske fanns, men i så fall väl dolt. Det gällde: SHB, Länsförsäkringar (hittade en gammal årsrapport inför 2015?!), och AMF.

Här följer en lista på vad som verkar hett just nu bland småbolagsfonderna:

Carnegie: Positiva till Hoist, Inwido, Haldex, Scandi Standard.

Carnegie AM: Under månaden har vi genomfört fyra nya investeringar i Nobia, Castellum, Thule Group och Collector.

Lannebo: Köpt Bravida

Swedbank: Några av fondens största aktieköp under perioden gjordes i Vostok New Ventures, Latour och Nolato, där värderingen enligt vår bedömning befann sig på intressanta nivåer.
Innehaven i Wihlborg Fastigheter, NCC, Transmode, Fenix Outdoor och MTG minskades eller avyttrades helt.

DNB: Lär ha ökat i samtliga huvudinnehav utom i Swedish Orphan Biovitrum, dvs: Nibe, Unibet Group, BillerudKorsnas, Nolato B, Aarhuskarlshamn, Micro Systemation och Duni.

Granit: Aktiviteten var under månaden hög och flera nya innehav tillkom, bland annat Lifco, Addnod samt Net Entertainment.

Här är två som behöver förbättra informationen

Catella: Information om köp saknas! De största bidragsgivarna under oktober var dock Sobi, MTG och Mycronic, IAR Systems och Hexpol. På negativa sidan Unibet, Kambi, DistIT och undervikten i Fingerprintcards.

Enter: Redovisar inte heller sina portföljförändringar, men däremot intressant att finna både Doro och HiQ bland de största innehaven (bild).



En annan fråga som jag funderade över när jag såg vissa fonders innehav var hur många aktier kan en fond inneha utan att automatiskt bli passiv? Hur mycket kommer man avvika från index med 50 svenska småbolag? Och vad som är ett småbolag verkar också variera? Trelleborg, Latour, Billerud och Husqvarna är de småbolag? Ja tydligen enligt vissa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst