fredag 20 maj 2016

Silverräven stirrar ner i en godispåse!

Silverräven eller som portföljen nu heter på Shareville - "Fox of Silver", eftersom Silverräven tydligen redan hade en namne i Finland, har länge laddat för ett första köp. Igår var det premiär och först in i portföljen blev ITAB Shop Concept.

En anledning till väntan, förutom viss ovana med en annan strategi, var något som kan liknas vid att stirra ner i en godispåse. Det vill säga det finns mycket gott att välja på, men vilken karamell ska man plocka upp först, lakrits, hallonbåten eller den där lite småsura? Att det blev ITAB får därmed därför delvis ses som en slump. Aktien har länge funnits på bevakningslistan, men aldrig riktigt lyckas kvala in för köp hos Aktieräven. Och bör understrykas, Aktieräven skulle absolut inte köpt aktien i nuvarande setup. Men Silverräven kör ju en annan strategi och kom fram till köp enligt följande ...

Trend
ITAB verkar bland annat inom digitaliseringen av handel i butik. Med produkter för exempelvis självutcheckning. Vidare säljer man annan butiksinredning och belysningslösningar. Att skapa attraktiva butiker får anses än viktigare framöver med den ökande konkurrensen från e-handel.

Top Dog
Till de större konkurrenterna hör Brittiska HMY - http://www.hmy-group.com/, Danska Expedit - http://www.expedit.se/ och Tyska UMdash - http://www.umdasch-shopfitting.com/en/Home

ITAB har strävat efter en stark position på de marknader där de är etablerade. Målsättning är också att de ska vara den ledande aktören på varje marknad de etablerar sig på. ITAB har därför under många år satsat på en kraftig tillväxt som skett både organiskt, men främst genom förvärv. I maj adderades till exempel ett finskt företag.

Tillväxt
ITAB hedgar tydligen inte sina valutaflöden och fluktuationer i respektive valuta får därför snabbt genomslag. Stål är vidare en viktig insatsvara för ITAB varför metallpriserna kan påverka marginalen. Detta bör dock jämna ut sig över tid och Silverräven ser framåt minst fem år. Analysen baseras samtidigt på historiska data och förutsättningen är naturligtvis att ITAB fortsätter att utvecklas minst lika bra över tid som de senaste åren.

ITABs försäljningsökning har snittat 10% sedan 2006 och vinsttillväxten 17%, men med stora variationer mellan åren. Marginalen har utvecklats positivt de senaste åren, kanske på grund av ett högre teknikinnehåll i produkterna? En fråga blir förstås om dessa marginaler är beständiga?

Vi har nedan räknat med en framtida vinsttillväxt om cirka 15%, vilket vi bör kunna kräva av ett tillväxtbolag. P/e antas varierar mellan 12 och 25. Vi hamnar då i köpzonen och med en förväntad långsiktig avkastning på över de 15% vi har som mål.


Utgår vi istället från vinstmarginal om 7,5% vilket är något lägre än 2015, samt en försäljningstillväxt om 12%, vilket samtidigt är något högre än snittet, blir kalkylen något snålare, men vi är fortfarande i köpzon.


Ovanstående fick räcka för att Silverräven skulle göra ett första köp på 202 kr. Detta ovanför ett starkt stödområde. Svagheten i aktien har dock varit betydande på sista tiden och en stängning under 200 kr skulle inte båda gott. Men om fundamenta i så fall inte förändras skulle det ju öppna för bättre ingångsnivåer när vi gör ytterligare köp. Men som sagt, Aktieräven skakar på huvudet ...

2 kommentarer:

  1. Skulle ju göra följe med silverräven, men såg inte ditt inlägg förrän förra måndag och då hade den stigit en del, tänkte den skulle komma ner till samma som du köpte för men du verkar ha träffat helt rätt!

    SvaraRadera
  2. Det fanns ett starkt stöd under ingångsnivån, så chansen till en upprekyl var god. ITAB är för övrigt en rätt svängig aktie. Går ITAB under stödet är nedsidan samtidigt relativt stor på kort sikt. Om jag bara får loss lite mer aktietid, så ska det för övrigt kunna komma nya köp inom kort.

    SvaraRadera

Mest läst