tisdag 30 augusti 2016

Höststrategi och våra bevakningslistor

Hösten är på ingång och då brukar det kunna blåsa snålt både ute som på börsen. Det kan också vara en lämplig tid att reflektera över om man behöver justera sin investeringsstrategi, uppdatera sina bevakningslistor, eller kanske byta strategi helt och hållet.

När det gäller strategin är dock grunden ganska intakt. Tittar jag tillbaka kanske vi dock skulle vilja se en något högre omsättning i portföljen. Har ju tidigare nämnt att detta med att sälja kanske är bland det svåraste i hela processen. Vi har dock indikationer som vi kan förhålla oss till (förutom 8%-regeln) och vi bör kanske bli bättre på att ta mer korta vinster när tillfället ges. Antalet bolag i portföljen är kanske också lite väl många för tillfället? Mera action under hösten alltså, eller?

På Twitter fick jag en fråga om bolagsbevakning. I princip har jag fem bevakningslistor. Först tre över bolag med hög tillväxt och lite andra av de övriga kriterierna vi letar efter. En för vardera Large, Mid och Small cap, vilka lämpligen uppdateras efter varje rapportperiod. Sen har jag "Förvaltarlistan" som presenterades här: Sommarens Mäklarbricka. Det vill säga några aktuella favoriter hos fondbolagen. Slutligen en "Jokerlista" med intressanta case från analyser jag bedömer trovärdiga eller på annat sätt bara är kul att bevaka.

Själva bevakningen blir sedan framförallt regelbundet visuellt grafarbete, även om nya betaversion av Hitta Kursvinnare erbjuder larmsignaler kopplade till placerade trendlinjer (gilla!). För köp gäller förstås att både FA & TA måste falla på plats.

Här följer ett exempel på uppdaterad bevakningslista för Mid Cap. En del bolag på är vi ju välbekanta med sedan förr och några ingår också redan i portföljen:


Uppdatering: Här borde påpekats att urvalet bland annat baseras på Vinsttillväxt. Här erbjuder HK endast Vinsttillväxt för de senaste 12 månaderna. D.v.s. summan av senaste 4 kvartalen, relativt summan av de 4 innan dess föregående kvartalen i procent. Vi vill ju helst jämföra Q-Q. Exempelvis Mekonomen som smygit sig in på listan har minskat vinsten de två senaste kvartalen, vilket inte gillas. Det kan ju också finnas bolag som gjort de omvända, men inte kvalificerat sig. Vi missar ju också nyare IPOs utan längre historik. Därför jobbar vi också med flera listor och kör en noggranare check innan köp.

Rena fastighetsbolag brukar vi också undvika för de passar mindre bra i vår FA-modell. Att undvika en het bransch har dock sina baksidor. Därför har vi sedan några år tillbaka lite deg i en fastighetsfond. Nu borde man ju klivit på mycket tidigare förstås. Och nästa fråga: När toppar detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar