måndag 28 december 2020

Hur vi förbereder oss inför aktieåret 2021 - Steg 1

Dags att avsluta 2020
Så här inför ett nytt år och med förhoppningsvis flera dagars ledighet finns det tid till eftertanke, inte minst kring kommande investeringsbeslut. Vi skulle kunna kalla det ett bokslut av investeringsåret med en framåtblickande kommentar från dess VD. Själva väljer vi att utgå ifrån följande tre stegs modell.

Steg 1 - Utvärdera året som gått.

Steg 2 - Utvärdera din strategi.

Steg 3 - Om behov finns, ändra mål eller metoder.

STEG 1

Boken "Tensile Trading" föreslår att den årliga utvärderingen startar med fyra frågor från ett helikopterperspektiv, vilka är:

1. Överträffade jag marknaden?

2. Vilka positioner överpresterade?

3. Vilka positioner underpresterade?

4. Var det valet av tillgångsslag eller valet av aktier som bidrog mest?

Avkastningen
Var målet att överträffa marknaden är förstås punkt 1 av intresse. För egen del tror vi dock på att i första hand utvärdera oss mot våra egna mål, där vårt huvudsakliga mål är att avkasta i snitt 15 procent per år i vår canslim eller tillväxtportfölj. Vilket över fem år innebär att vi fördubblar vårt kapital. Får vi mer tar vi naturligtvis tacksamt emot detta, men klarar vi 15% ska vi samtidigt vara mer än nöjda. Det bör betänkas särskilt under ett sådant exceptionellt år som 2020. Hur har det då gått?

Tillväxt (Growth) har avkastat 52%.

Utdelning (Dividend) har avkastat 11%.

Hedge (Balance) har i form av fonder avkastat 17%.

Magic Formula inklusive Precious Metal (MF+PM) har avkastat 38%.

Hur vi nådde målet
Vi ser alltså att utdelningsportföljen presterat sämst. Här bör vi dock ha i minnet att den också har ett lite annat mål, nämligen att bygga en framtida kassaflödesmaskin. Ett problem har förstås varit att flera bolag ställt in utdelningarna under pandemiåret. Vår förhoppning är att flera av dessa bolag istället kommer bjuda på lite extra pengar de kommande åren. Utdelningsportföljen är också till för att sprida allokeringen. Eftersom tillväxtbolag sällan är utdelningsbolag så får vi med de här bolagen spridning till fler branscher. 11% är för övrigt inte långt efter OMX PI på 12%.

När vi ser till positioner bör vi skilja på procent och avkastning. Procentuellt ligger Sinch, G5 och Swedencare i topp under året. Positionsstorlek påverkar dock hur mycket vi får i faktisk avkastning och i topp hittar vi då Storytel, G5 och Embracer. Norska Carasent som kom in sent under året var också en lyckträff med nästan en fördubbling på kort tid. 

I botten hittar vi IAR, TF bank och Christian Berner. När vi går vidare är det troligen i den änden vi i första hand gör våra omprövningar.

Vad är det då vi har missat? För det första kan du aldrig tro att du ska kunna hänga med på alla raketer. Vi har varit investerade i sex av de tjugo aktier som stigit mest på Large cap till Small cap. Vilket ändå får anses som godkänt. Eftersom vi just konstaterade att det inte är rimligt att kunna kliva på alla tillväxttåg kan det vara av större intresse att se vilka branscher vi missat. Högt på listan hittar vi Nelly (högst), Boozt, samt Odd Molly, det vill säga kläder på nätet. Vi har dock haft Kinnevik (Zalando) så helt utanför har vi inte varit. Kinnevik befinner sig dock i utdelningsportföljen, men borde numera efter sin strategiförändring tillhöra tillväxt. Vi vill dock inte betala courtage för att flytta aktien. 

Bioteknik/medicin har vi dock i portföljen, men här har vi inte träffat de allra högsta avkastarna. För det kan det dock krävas att köpa chansbolag (sådana som inte visar vinst) och som därför ofta tidigt faller bort i vår screener. Inom hållbarhet och grön energi har vi åtminstone Eoulus Vind. 

Avslutningsvis kan vi fundera på om det är val av branscher eller stock-picking som varit viktigast 2020. Den diskussionen kan samtidigt bli lite hönan eller ägget. Söker vi tillväxt hamnar vi automatiskt i vissa branscher, exempelvis teknologi och digitalisering. Bara genom att ligga i rätt bransch kommer vi då troligen ganska väl ut. Men andra branscher kan trots sämre allmän attraktivitet innehålla guldkorn, då med rätt stock-picking. Jämför exempelvis Avanza och Handelsbanken inom finans/bank.

Summering
Trots att vi inte tillfört större mängder kapital efter kraschen i mars och den efterkommande V-vändningen har vi genom att gå in i året med bra tillväxtbolag kommit ut ur året med en mycket god avkastning. Allokeringen till olika typer av portföljen innebar samtidigt bra riskspridning när vi under inledningen på året valde att sitta stilla i aktiebåten.

Några som inte haft ett lika kul år är indexfonderna, vilket tyvärr dragit ner resultatet för tjänstepension och i viss mån smårävarnas portföljer. Exempelvis Avanza Zero landar på blyga 5,59%. Vilka slutsatser vi ska dra får vi återkomma till i steg 2. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst