lördag 2 januari 2021

Hur vi förbereder oss inför aktieåret 2021 - Steg 2

Steg 2 i förberedelserna för ett nytt investeringsår  handlar om att utvärdera din strategi. Har vi haft en eller flera strategier och har vi i så fall följt strategierna? Har strategierna i så fall uppnått det resultat vi eftersträvat? I steg 1 tittade vi på resultatet och fann att vi generellt är mer än nöjda med utfallet. Återigen bör det påpekas att vi måste jämföra oss med våra mål inte slumpvis skärmdump på Twitter. JPM har en graf som jämför utvecklingen för olika tillgångsslag från 1999-2019. Där finner vi att S&P500 i snitt avkastat 6,1% medan den genomsnittliga investeraren ligger på 2,5%, vilket i sin tur endast är 0,3 procentenheter över inflationen. REITs hamnar i topp på 11,6%.


Vad har vi då gjort under 2020? 
Vår Canslim strategi har varit vilande. Inte beroende på ett strategiskt val, utan mer för att den inte passat in i livspusslet. Det kan bli en ändring 2021.

Tillväxtportföljen bygger dock på grundantaganden från Canslim med fokus på dess tillväxtparametrar. Vi har sedan kompletterat med antaganden och FA analys i Hitta Kursvinnare och försökt hitta aktier med potential på cirka fem års sikt. Många analyser påbörjades redan 2019 och har sedan tjänat oss väl. Svårigheten i den modellen är att bedöma om vi behöver pausa aktier som stigit mycket på kort tid. Vi vill ju inte ge tillbaka för mycket av bra vinster, men inte heller kliva av aktier med fortsatt potential. I det fallet ger Canslim oss tydligare signaler.

Utdelningsportföljen har fått se en hel del inställda utdelningar 2020 och därmed lägre direktavkastning än 2021. En känsla är att svenska företag varit mer pigga på att ställa in utdelningarna än företag globalt. Det kanske inte stämmer, men vi överväger hursomhelst att inkludera fler internationella bolag 2021. Det ger oss samtidigt större möjligheter att gå "contrarian" (a person who holds a contrary position, especially a position against the majority.)

Den magiska portföljen sköter sig ju i princip själv och gjorde verklig comeback 2020 efter några sådär år. Den erbjuder även den likt UP en viss annan allokering än TP.

Vi har under året även börjat allokera in mer metaller, främst guld. Avsikten är att ha minst 5% i ädelmetaller och även råvaror för ökad riskspridning. Vi är inte heller främmande för att ta in Bitcoin om vi ser rätt läge.

Nu vet vi alltså hur det har gått 2020 och hur vi kom dit. I steg 3 är det dags att fundera vidare kring hur vi definierar mål och metoder 2021. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst