lördag 30 april 2022

Räntan är tillbaka! - noteringar vecka 17

Så hände det till slut. Ingves lämnade nollräntan och höjde till .25%. Hela Sverige darrade. Fast för den som en gång i tiden betalat 8,7% i ränta på sitt studielån (utan avdragsrätt) så kanske det inte kändes så dramatiskt? Å andra sidan kan förändringen av räntan också illustreras som i följande graf.


Fastighetsindex som vi tittade på förra veckan fortsatte dock ner, medan bank fortsätter att jobba sig uppåt.


I övrigt har det varit en rapporttung vecka, inte minst för våra portföljer. Vid en första anblick ser det stabilt ut i många av våra bolag, men som marknaden ser ut för tillfället och särskilt för tillväxtbolag, får man vara glad om utfallet i aktiekursen ens blir neutralt. Sinch är väl ett typiskt exempel på omsvängningen i hur marknaden ser på tillväxtbolag. Med uppköpen är visserligen Sinch ett lite annorlunda bolag idag, och det flaggas för vissa kostnadsmässiga utmaningar (som dock även funnits under tidigare perioder). Försäljning och position i marknaden är samtidigt än starkare. Även om vi reviderat ner prognosen skulle resultatet bli köpzon.


Relativt starka bolag (hit räknas inte Sinch just nu) brukar samtidigt vara de som belönas bäst när uppgången väl infinner sig. I väntan på en follow-thru-dag inom en eller tolv månader (jepp osäkerheten är stor) så handlar mycket om att tills vidare sålla agnarna från vetet. I den andan tittar vi på att dela in vår tillväxtportfölj i tre delar: Core, Can och Slim. Där Core är tänkt att utgöras av några utvalda fonder och investmentbolag som ska hänga med på lång sikt och främst vara föremål för eventuell årlig reallokering. Can ska vara fundamentalt eller tillväxtmässigt starka bolag som även de bör kunna hänga med i upp och nergång, men där positionsstorleken kan variera. Slim är slutligen tänkta att ligga närmast canslim-strategin, det vill säga vi vill fortsatt ha fundamental styrka, men den tekniska analysen blir viktigare för köp och sälj, vilket innebär att i nedgång skulle den här portföljdelen kunna vara helt tom. Den här förändringen är dock inget vi vill göra på kort tid, och särskilt inte i en skakig marknad, men några justeringar per månad låter rimligt.

Utöver detta har vi förstås vår utdelningsportfölj där just utdelningarna nu trillar in, samt magiska portföljen som blir föremål för omplaceringar efter sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst