lördag 7 maj 2022

Recession, depression eller ? - Noteringar vecka 18 (Profoto, Leo Vegas, G5)

Same shit, different week. Osäkerheten i marknaden består. FEDs räntehöjning i veckan gav bara en tillfällig lättnad och redan dagen efter var marknaden tillbaka i röda siffror. Vi fortsätter också att se att bra rapporter får svaga eller i bästa fall endast tillfälliga uppgångar. Vårt senaste innehav Profoto Holding är ett bra exempel. I relativ styrka står den sig dock än så länge bra.


Detta kan inte sägas för resten av tillväxtportföljen som nu tidvis visat en nedgång på mer än 30 procent för året. Då består ändå huvuddelen av portföljen av bolag som visar vinst. I kontrast visar utdelningsportföljen en nedgång om endast 8 procent. Tyvärr kom det även ett bud på Leo Vegas i veckan. Visst bud kan ofta vara trevligt och en dags ökning på 44 procent viftar man förstås inte bort. Vi är inte heller överraskade då vi länge ansett Leo löjligt lågt värderat och av den anledningen i risk för uppköp. I vårt FA case för Leo har vi haft en lång riktkurs på cirka 70 kr och då beräknat med låg tillväxt och låga multiplar. 61 kr är i med den jämförelsen dåligt betalt. 

Leo har samtidigt seglat fram som en bra utdelningsaktie med samtidig potential för regelbundna utdelningshöjningar. Det tråkigaste är kanske ändå att ännu en gång försvinner ett lönsamt bolag till utlandet och börsen blir ett bolag fattigare.


Inflation, högre räntor, utbudsstörningar, krig, veka centralbanker, helikopterpengar, fallande BNP. Orosmolnen är många vilket förstås skapar den marknad vi tecknade inledningsvis. Talet om recession är också på mångas läppar. Även om risken om ökad arbetslöshet ibland nämns, så finns fortfarande ett tal om en tight arbetsmarknad och att det i sig är ett problem. Vi kan samtidigt minnas några tillfällen när arbetsmarknaden varit het och bristen på arbetskraft setts som problematisk. Slutet på 80-talet, slutet på 90-talet, Svensk tigerekonomi i mitten på första decenniet. Hur detta spelade ut är ingen upplyftande tanke i det korta perspektivet. I ett längre perspektiv skulle goda investeringsmöjligheter öppna upp sig för den som "överlever".


Slutligen är det intressant att se hur väl G5 klarat av det senaste kvartalet, trots att man har utvecklare i såväl Ukraina som Ryssland. I ett bästa scenario är mobilspel även ett billigt nöje som majoriteten inte behöver eller vill dra ned på i en recession. Med det sagt har vi inga förhoppningar på en större uppvärdering i det korta perspektivet.
     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst