söndag 29 maj 2022

Vecka 21. Follow-Thru! Många hushåll kommer behöva göra betydande justeringar i sin ekonomi. Samt vi kollar in B3 och Vitec.

Veckan avslutades med en efterlängtad follow-thru i OMX. Det vill säga en rejäl stigning i index tillsammans med en volym över genomsnittet. En FT är ju tecknet på att börsen kan stå inför en vändning. Det kan alltså vara dags att börja fundera på om man ska sätta nya pengar i marknaden? Hur som helst blir det intressant att bevaka utvecklingen den närmaste tiden, samtidigt som det oavsett lär bli lite skakigt på vägen. 

Riksbanken varnar svenskarna för att det stundar tuffare tider. På Twitter diskuteras också flitigt om man ska till att binda sina bolån. Personligen har vi alltid haft rörligt. Dels brukar rörligt vara mest fördelaktigt över tid, dels vill vi alltid ha möjlighet att byta långivare om det dyker upp något intressant alternativ. Man vet heller aldrig vad som väntar runt hörnet och skulle man vilja flytta med kort varsel är förstås rörligt att föredra. Hade vi å andra sidan "tvingats" maxa ett bolån hade vi förstås övervägt ett bundet alternativ, men vi hade i så fall inte önskat binda på vägen upp.

Det finns ett fåtal aktier som hållit emot i nedgången och som kan vara extra intressanta i en uppgång. Råvaror och inte minst oljebolag naturligtvis, men det finns även andra undantag utanför de gynnade sektorerna. B3 Consulting och Vitec verkar inom IT som i ju övrigt tagit en del stryk. B3 betalas idag till p/e 18 enligt Hitta Kursvinnare. De senaste åren har bolaget samtidigt betalats till historiskt relativt låga p/e-tal. Om bolaget hittar tillbaka till en försäljningstillväxt från före 2020 och håller marginalen får vi fram ett köp upp till 155 kr. Det är kanske väl optimistiskt på kort sikt, men vi sätter aktien på vår bevakningslista. Vi bör samtidigt notera att den senaste månaden bjudit på fallande kurs under höga volymer. 


Vitec har visat tillväxt genom åren, men har också fått se sin värdering öka de senaste åren. Bolaget snittar ett p/e på 30, men har likt många teknikbolag få se det stiga rejält sista åren. Till skillnad mot andra som fått se värderingen sjukna och kursen slaktas och har Vitec stått emot hyfsat. Enligt HK är p/e just nu 72. Det gör att såvida bolaget inte höjer tillväxten väl över historiska nivåer får vi inte ihop värderingen utan vi landar i annat fall i säljzon?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst