fredag 8 april 2022

Axfood - Vad händer?

Det känns som börsen är i ett make it or break it läge. Media målar som vanligt upp dystra profetior för ekonomin utifrån parametrar som inflation, räntehöjningar och diverse kristillstånd. Visst, världsläget är inte toppen och vi befinner oss i brytpunkten till en ny världsordning. Vi befinner oss samtidigt i brytpunkten till en ny ekonomisk era som markeras av såväl en energiomställning som en digitalisering.

Människor har som vanligt svårt för omställningar och lockas sedan en tid tillbaka av antingen populistiska högernationalister eller vänstervridna tror oss kunna bestämma vad som är bäst för alla partister. Historiskt har ingen av dessa ideologier fungerat för att bygga välstånd. Däremot har de varit duktiga på att bygga förtryck. Vägen framåt mot fortsatt välstånd torde därför åter handla om en liberal agenda som samtidigt minskar beroendet av odemokratiska stater.

När vi nu talar byggande, så har vi ägnat tiden åt postanalyser och funderingar hur vi ska bygga en lite aktivare trendportfölj. Vi har några idéer, men får återkomma med en uppdatering när detta är på plats. 

Noterar att svenska medel/småbolagsfonder ligger mellan 12-23 procent back för året om någon vill sätta sin portfölj i perspektiv. En vinnare är dock Axfood som tagit rejäl fart. Tidigare mest en utdelningsaktie som snittat en försäljningsökning om 6-7% per år. Även om folk vill ha defensiva placeringar kan man ju inte betala vad som helst. Såvida inte Axfood bryter trenden och övergår till tvåsiffrig tillväxt är det svårt att förstå värderingen eller högre multipel. Med "gamla" siffror hittar vi säljintervallet redan från 272 kronor?


   Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst