måndag 18 juli 2022

Vecka 28. Lysande rapporter - mörka utsikter? (TF, Proact, Lime)

Högtrycket har dragit in - åtminstone vad gäller på rapportsäsongen. Vi hade tre bolag i tillväxtportföljen som redovisade förra veckan och alla visade upp fina siffror. Nedan har vi samlat några citat från rapporterna, kompletterat med två bolag från utdelningsportföljen, där en var positiv och den andra mer negativ, även om Balco tycker sig ha en välfylld projektportfölj.

Det allmänna sentimentet har ju annars varit kommande eller pågående recession, så frågan är hur mycket upprekyl kan vi få resten av sommaren? Osäkerheten inför hösten är också påtaglig. Här i tolkning från VD för Profilgruppen och Investor:

”En minskad aktivitet på marknaden syns i andra kvartalets leveransvolymer. Vi ser att de kunder som står närmast konsumentmarknaden påverkats tydligare än övriga segment och att det finns en osäkerhet och avvaktan i hela marknaden."

"Efter många år av extremt låga räntor och gynnsamma makroekonomiska förhållanden är vi nu sannolikt på väg in i en mer utmanande period. Givet detta kommer effektiva och lönsamma affärsmodeller att vara viktigare än någonsin. Vi har under lång tid byggt och investerat i företag med ledande marknadspositioner i attraktiva segment med uthållig tillväxt, såsom hälsovård, medicinteknik och automation och som leds av mycket kompetenta personer. Företagen har generellt sett god lönsamhet, starkt kassaflöde och de är välkapitaliserade. Som engagerade ägare driver vi ständigt initiativ för att framtidssäkra våra företag och se till att de kan fortsätta att utvecklas och överträffa konkurrenterna."

TF Bank
"Samtliga segment noterade rekord-volymer när TF Banks nyutlåning ökade med 52 % till 4,0 miljarder under det andra kvartalet. Den årliga tillväxten för låneportföljen uppgick till 32 % i lokala valutor, varav 8 % det senaste kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 28 % jämfört med andra kvartalet 2021."

"Institut som följer TF Bank. ABG Sundal Collier, Carnegie, Pareto Securities och Nordea bevakar bolaget. Vid utgången av det andra kvartalet 2022 hade samtliga institut en köprekommendation på TF Banks aktie."


ProactIT
"Andra kvartalet 2022 blev det bästa i Proacts historia, både vad gäller omsättning och resultat. Intäkterna under kvartalet upp-gick till 1 154 MSEK (878), vilket motsvarar en tillväxt på 31 procent. Organiskt var intäktsökningen 21 procent, med en organisk tillväxt om 33 procent för system och 6 procent för tjänster. Våra återkommande intäkter, det vill säga intäkter från kontrakterade moln- och supporttjänster, fortsätter att utvecklas starkt. Totalt ökade de med 23 procent inklusive bidraget från förvärvade ahd, och organiskt ökade de med 6 procent... Proact påverkas fortfarande inte i någon större utsträckning finansiellt av kriget i Ukraina. Däremot kvarstår osäkerheten vad gäller framtida ekonomisk tillväxt och inflation, samt ytterligare påverkan på leveranskedjor. Vi bevakar utvecklingen och genomför åtgärder, såsom prishöjningar mot kund och effektiviseringar, för att minska potentiell negativ påverkan på bolaget."


Lime
"Vi lämnar det andra kvartalet med en fortsatt stark tillväxt på 20 %, varav 17 % organisk och en god lönsamhet som uppgår till 26 %. Under kvartalet har vi fortsatt med ett högt rekryteringstempo och kan därför välkomna över sextio nya medarbetare i augusti - ett nytt rekord på Lime. Vårt mål har alltid varit långsiktig lönsam tillväxt. På en turbulent marknad, där många bolag börjar dra i handbromsen, ger det oss möjligheter att fortsätta gasa och bygga ett ännu starkare Lime."


Europris
"Consumers are currently cautious about making investments, and higher-value seasonal items have been negatively affected at Europris as well. However, these products constitute only a small proportion of total sales. The main range offered in the Europris stores comprises low-value consumables, and the concept is well positioned in the current market environment with its low prices and strong campaigns. Sixty per cent of sales derive from items with price points below NOK 100, and sales of these low-price items increased by 8.5 per cent in the second quarter."

Balco
"Oron över ökade materialpriser och räntor samt framförallt osäkerheten om när de kommer att toppa har gjort att flera affärer har flyttats framåt i tiden vilket har påverkat vår orderingång i kvartalet    negativt. Kunderna vill inte riskera att göra en större investering när materialpriserna är som högst och man är osäker på hur mycket räntorna kommer att höjas."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst