måndag 11 juli 2022

Vecka 27. SOBI mot strömmen, skvalpvaluta och negativa utsikter i Q2 rapporterna

Sobi går mot strömmen i en annars fortsatt stark björnmarknad och jobbar på att bryta upp från en kopp. Vi äger Sobi och kan överväga att öka om vi ser än tydligare styrka. 

Q2 rapporterna fylls på och många flaggar för negativa utsikter. Frågan blir då främst hur mycket har marknaden redan intecknat. Intressanta kommentarer finner vi särskilt hos investmentbolagen som ju ofta greppar över många företag och flera branscher. Här följer några citat. 

"Under det första halvåret 2022 har världsläget skiftat markant och de makroekonomiska förutsättningar som vi levt med under många år förändrats. Efter en lång period med låga räntor, betydande stimulanser och god ekonomisk tillväxt steg såväl inflation som räntor kraftigt under inledningen av året. Centralbankernas åtgärder för att bekämpa inflationen genom räntehöjningar och minskade stimulanser, väntas på sikt dämpa efterfrågan och därmed hämma den ekonomiska tillväxten. I samband med Rysslands invasion av Ukraina tilltog flera av de utmaningar som företagen haft att hantera under senare år. Kraftigt ökade energi- och råvarupriser, tillsammans med brist på vissa insats-varor och arbetskraft, har lett till begränsningar i utbudet samt satt fokus på bolagens förmåga att genomföra prishöjningar. Detta i kombination med den geopolitiska utvecklingen har medfört att många bolag nu ser över sina försörjningskedjor. Sammantaget lever vi nu i en tid av ökad osäkerhet inom flera områden." (Industrivärden)

”Med  vår  långsiktiga  syn  på  bolagsbyggande  och  starka  finansiella  position  är  vi  fullt  fokuserade  på  att  stötta  våra  mest  lovande  bolag  genom  denna  nedgång   och   vi   utvärderar   även   kontinuerligt   de   investeringsmöjligheter  som  uppstår.  Med  det  sagt  är det sannolikt att det kraftigt försämrade marknads­klimatet kommer ha en negativ påverkan på de mindre motståndskraftiga bolagen i vår portfölj.” (Kinnevik)

"Vi anser att ränteökningar tillsammans med höga mat- och energipriser kommer att begränsa efterfrågan från konsumenterna. Samtidigt ser vi att företagen kommer att ha för höga lager i samband med att efterfrågan viker. Det kommer leda till att industriproduktionen sjunker mer än vad marknaden förväntar sig. För att vi ska bli mer positiva till börsen vill vi se nedjusterade vinstförväntningar samt att marknadsräntorna stabiliseras." (Camelot)

Till sist konstaterar vi Eurons kräftgång i förhållande till Dollarn. Sen finns det förstås valutor som utvecklats än sämre, men att vi har en pissig valuta är inget som nämns när prishöjningar diskuteras. Den som planerat att studera i staterna i höst får kanske också tänka om, speciellt om man inte har terminsavgiften finansierad via stipendium. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst