tisdag 11 juli 2023

Är OMX bull eller bear? - This time it's different?

Ägnat inledningen av sommaren åt läsa och praktisera Stan Weinsteins - Sectrets to profit in Bull and Bear markets. Mycket intressant läsning trots eller tack vare att den har några år på nacken. Men så återupprepar sig ju mönstren i marknaden även om det är i en annan kontext. Tror vi kommer få anledning att återkomma till Stan framöver.

Mest känd är kanske Stan för sin stage eller på svenska fas-analys. Tittar vi på Nasdaq har index redan gått in i stage 2 också benämnd som "advancing phase". I en intervju från senaste månaden konstaterar Stan också att vi varken befinner oss i en Bear eller Bull, utan snarast i en neutral marknad.

OMX PI ligger naturligt något efter och befinner sig vad vi kan se i en stage 1. OMX30 skulle däremot kunna bedömas vara i stage 2. Den snabba betydelsen är att när index går in i stage 2 vill vi köpa aktier i motsvarande läge och när index går i i stage 4 vill vi korta liknande aktier. Men mer om detta framöver.  

Poängen nu är att om vi i OMX och går tillbaka så långt vi kan i Hitta kursvinnare (1997) så kan vi inte finna någon period då index gått in i stage 1 för att sedan åter påbörja en nedgång mot nya lägsta? Sedan kan stage 1 perioden förstås pågå ett tag och med återkommande svängningar, likt 2012.

Det skulle innebära att alla de som påstår att börsen på nytt ska falla rejält är fel ute eller så är det helt enkelt annorlunda den här gången?

Annorlunda skulle förstås kunna vara någon typ av svart svan som alltför få såg komma. Alternativet är att marknaden är helt fel ute i bedömningen av framtiden den här gången, eller? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst