lördag 15 juli 2023

Räntan biter inte på den svenska inflationen och var gömmer sig det svenska tech-undret?

Inflationen

Resor och sommarnöjen bidrar tydligen till att den svenska inflationen hänger kvar på en hög nivå. Svensken har tydligen inte förstått att hen blivit fattigare och förväntas låta bli att röra plånboken till annat än till det mest nödvändiga. Konsekvensen borde bli att riksbanken fortsätter höja räntan. Detta trots att JMs vd vädjar om ett räntestopp. Det har visst blivit knepigt att kränga överprisade bostäder? 

Lyssnar man till exempelvis Lyn Alden så är det samtidigt alltför många som misstagit detta som en 70-tals inflation med hög bankutlåning som främsta orsaken. Ett tillstånd som då kunde bekämpas med just höjda räntor. Istället bör jämförelsen vara 40-talets inflation och penningskapande som snarare var utfallet av höga underskott. Ett problem som uppstår vid alltför höga underskott är att högre räntor istället riskerar bli inflationsdrivande genom att driva upp underskotten. Ett skäl till att Japan inte använder räntevapnet mot inflation. För Sveriges del har dock staten sparat i ladorna och den privata sektorn och invånarna fått stå för underskotten. Så här borde högre ränta bita? Med svag krona importerar vi samtidigt extra kostnader. En krona som visserligen stärkts på senare tid. Är det på grund av alla turister som tydligen väller in till den svenska rean? Att spara i statens lador håller inte heller på sikt. Det börjar ju bli tydligt att det finns områden som kräver upprustning och då handlar det inte bara om försvaret.

Tech

När Nasdaq rusar vidare och drar amerikanska börserna uppåt är det i bästa fall sidledes rörelser på de svenska börserna. 


Men om nu Nasdaq går så bra borde inte det göra att våra svenska techbolag dra i samma riktning? Visst Spotify listast inte i Sverige och så vidare, men ändå? Minns också en artikel där en person menade att talet om svenska tech-hubbar mest var något vi i Sverige gillade att prata om. Oavsett, till den svenska börsen har de antingen inte orkat eller önskat. Indexet befinner sig hur som helst i en stage 1 och ett utbrott ovan 2000 skulle kunna indikera bättre tider. Kortsiktigt har det dock gått söderut.


Tittar vi på bolagen i Technology Pi är det sålunda mestadels nedåt. Till undantagen hör Vitec som också fick ny fart efter gårdagens rapport. En stigning över 591 kr innebär ATH och att det kommer saknas motstånd på ovansidan.


Allmänt är det annars stora svängningar på väldigt många rapporter så här långt. Har bolagen varit dåliga i sin guidning, marknaden dåligt lyhörd eller är det algoritmer som fått värmeslag?

För övrigt hoppas vi fått ordning på det fulskript som smugit sig in på sidan och skickat vissa besökare vidare till oönskade platser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst