söndag 24 maj 2015

Borde jag inte ha många aktier i min portfölj?

Att diversifiera, sprida riskerna, inte lägga allt i samma korg. Det detta har gemensamt är en tanke om att vi måste köpa många aktier för att minimera risken i vår portfölj. Ska du diversifiera bör du dock göra det av rätt orsaker.

Vårt mål är att hitta de största vinnarna genom att investera i tillväxtaktier vid rätt tidpunkt. Vi vill också skydda kapitalet genom att begränsa förlusterna till 8 procent.

Vi vill också att vinnarna ska göra avtryck. Blandar vi upp våra bästa aktier med 15 andra mediokra kommer vi späda ut vinsterna. Ambitionen är att hitta de bästa (vilket inte är lätt). Ska vi därför också  lägga tid på "second-best" och göra avkall på våra krav bara för att fylla korgen?

Dessutom vill vi ju ha daglig koll på våra aktier. Inte alltid det lättaste om man inte är daytrader, utan tvingas till andra dagliga aktiviteter Men fem till sju aktier brukar ända vara hanterligt. Att då ha en portfölj med kanske 25 eller upp till 40 aktier? Och vad gör du om börsen går ner? Har du 20 aktier behöver du kanske sälja 10 till 15 vid en större nedgång för att försvara kapitalet (kom ihåg att 3 av 4 aktier följer den allmänna börstrenden).

Nästa inlägg i ämnet strategi återkommer till rätt skäl att diversifiera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst