söndag 10 maj 2015

Vi letar tecken på en ny tjurmarknad

Marknaden är under press och vi ligger lågt med köp, snarare ser vi över portföljen, minskar risken eller trimmar bort sådant som inte infriat förväntningarna. Swedbank fick lämna i veckan som gick. Långt till utdelning, tal om bankskatt och allmänt svårt att skapa tillväxt i rådande lågränteklimat. Deras effektivitetsprogram med bland annat 800 färre anställda har det inte heller hörts mycket kring.

Samtidigt håller vi ögonen öppna för en vändning. Och hur identifierar vi en sådan?

Först behöver vi en positiv börsdag. Kom i torsdags. Check!

Sen följer vanligen några avvaktande, men positiva börsdagar. Det viktigaste är att index inte underskrider dag 1. I det ljuset kom fredagens starka ökning på 1,81% väl tidigt. 
För en möjlig vändning vill vi sedan se en så kallad "follow-thru" mellan dag 4 och dag 7 efter försöket till nytt rally. På någon av dessa dagar ska index stiga 1,7% eller mer i högre volym än föregående dag. Motsvarande kan fungera upp till 10:e börsdagen, men senare rallyn är oftast mindre framgångsrika.
Nu kommer inte alla "follow-thru" som följer ovanstående att utlösa en ny tjurmarknaden. Samtidigt lär ingen rasande tjur någonsin ha startat utan en. Den statistiken gäller visserligen Nasdaq och Dow, men är troligen applicerbart på OMX.

Spännande vecka väntar alltså ...

OMX30 med björnmarknadens start och dag 1 för möjlig vändning 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar