Oroligt på börsen med alltjämt sjunkande kurser gör det samtidigt O-roligt att vara på börsen. I min planering ingick att ta del av de normalt positiva börsmånaderna januari och februari för att sedan minska portföljen successivt om inte den långsiktiga trenden vände.
Bland det viktigaste på marknaden är dock tajming. I boken "The Greatest Trade Ever" kan man läsa om hur John Paulson förutsåg subprimekrisen och "pulled off the greatest trade in financial history, earning more than $15 billion for his firm–a figure that dwarfed George Soros’s billion-dollar currency trade in 1992." Det fanns också vissa som tidigt insåg vart det lutade. För tidigt visade det sig. Genom att feltajmat gå mot marknaden han de i princip ruinera sig istället för att "casha in".
Tålamod är minst sakt en dygd
Just nu har vi alltså haft taskig tajmning. Planen nu är att försöka invänta rapportperioden och sedan utvärdera respektive innehav efter det. Dock dansar vissa innehav vid utgångarna och emellanåt även utanför, så grundstrategin är hårt pressad.
Börslunch
Följer som nämnts flera bloggar, men har inte fallit för någon pod ännu. Kollar dock emellanåt på börslunch som kan ha givande diskussioner. Nyligen gästade Christian Brunlid från Handelsbanken Fonder och Martin Nilsson från Catella Börslunch och gav bland annat sin syn på de viktigaste förutsättningarna för börsåret.
- Bra hemmamarknad,
- Låga räntor,
- Uppköp och IT-bolag lyftes fram av Christian.
Medan
- Industrikonjunktur i recession,
- Fortsatt låga räntor (Yellen tar det lugnt med ytterligare höjningar )
- Samt geopolitiska oro var M:s fokus.
Även relationen småbolag - Large Cap diskuterades och även om småbolagen generellt spåddes en högre vinsttillväxt, så tycktes de luta åt att storbolagen står inför en revansch.
Softtronic
Bland just IT-bolag fanns Softtronic också med på Stockpickers årstopplista. Tittade därför lite närmare på aktien och fann följande:
Tittar vi tillbaka fem år har både försäljning och vinsttillväxt varit mager. Vinstmarginalen har också stadigt sjunkit för att 2014 landa på 4,7%. I år kan dock skönjas en uppryckning. Försäljning ökade 17% - Q3 och vinstmarginalen uppgick till 6,3%.
Frågan är då om bolaget kan fortsätta den här trenden? Tror vi på att försäljningen kan ökas åtminstone i snitt 12% och att marginalen kan återgå till omkring 7,5% får vi ett scenario där aktien kan stå över 15 kr om fem år.
Aktien har visat relativ styrka en längre tid och hade en möjlig köppunkt när den passerade cirka 7.30 kr. Nu är kursen utdragen, bland annat efter Stockpickers rek. Slutsatsen bör bli att aktien i nuläget är mer ett turnaround-case snarare än ett tillväxt-case (vilket kan komma att ändras). Kursmässigt bör det också komma bättre lägen (formationer) att köpa. Tillsvidare placerar vi därför aktien på vår jokerlista.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar