måndag 11 januari 2016

Räven som kom in från kylan

Cold War
Född under det kalla kriget så trodde man väl aldrig att världsekonomin skulle dikteras av en kommunistisk diktatur. Jo, möjligen om någon tryckte på knappen, men då skulle det ju ändå vara kört. Nu sänder en statskontrollerad börs chockvågor över världens marknader. Nu är det väl inte den kinesiska börsen i sig utan oron för att kursfallen tar utgångspunkt i sämre kinesisk tillväxt. Även deflation har nämnts. Förmodligen också svårt att kontrollera mer noggrant i ett dylikt land där informationen är statsstyrd och då måste marknaden gissa, vilket är sämsta möjliga scenario.

Hatar PLUS-tjänster
Finner för övrigt att informationstillgången på nätet börjar bli mer kontrollerad. Antalet så kallade PLUS artiklar har formligen exploderat det senaste halvåret. Visst medieföretagen försöker skapa nya intäktsmodeller. Men det går ju inte att vara prenumerant på alltför många. Och när de gäller ekonomi, så finns de mer analyserande artiklarna ofta under plustjänster, vilket gör att man går miste om att jämföra olika skribenters slutsatser.

Som tur är finns det fria bloggar att följa. Jag försöker kontinuerligt lägga till nya i flödet till höger. För att listan inte ska bli för lång är den nu begränsad till att visa de 25 senast uppdaterade, men du kan alltid finna samtliga genom att välja alternativet att visa fler längst ner i listan.

Och nu då?
Vidare ser vi idag att en snabb dollarförstärkning kan sänka oljan till 20 dollar/fat enligt Morgan Stanley. Vi tittade ju på oljan nyligen - Vart är vi på väg? Räven tittar i Spåkulan för 2016 - och fann att nedåt 25 dollar inte alls var otroligt. Samtidigt fångade jag under helgerna följande citat från numera glömd källa: "Finansmarknaderna gör aldrig vad de flesta tror att de skall göra. När många tror på något speciellt så händer det inte".

Själv hoppades jag på ett tomterally, trodde åtminstone på en avvaktande marknad till rapportperioden, men fick naturligtvis ett rejält neddrag i portföljen medan man befann sig ute i fjällkylan. Även om jag har en strategi, så blir man lite ställd när scenarierna inte går ens väg. Men det är bara att ladda om. Just idag verkar för övrigt småspararna vaknat, eftersom det är stora nedställ i småbolag. Det kanske är fler som kommit hem från fjällen?

Rapporterna för nuvarande portföljbolag presenteras framöver enligt på nedanstående datum. Får se hur många som förblir i portföljen tills dess?

Betsson 5 februari
Cellavision 12 februari
Doro 17 februari
Evolution G 18 februari
HiQ 27 januari
IAR 10 februari
NGS 19 januari (extrastämma)
Nordax 10 februari
Probi 26 januari
Securitas 9 februari
Vitrolife 5 februari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar