måndag 18 januari 2016

Ser vi ljuset i tunneln eller är det bara lyktorna från börskrasch-expressen som närmar sig?

En anledning till att vi hamnat i dagens trubbel, är som jag berört i några inlägg, för mycket makrofokus och för lite bolagsfokus. Hade vi haft bolagsfokus och följt våra strategiregler skulle eller borde portföljen sett annorlunda ut. Lätt hänt, men ändå surt.

Nya tag, nya insatser. Vad som ändå är spännande är att många intressanta bolag nu kommit ner i pris och kan lättare fångas upp i nästa uppgång. Att vi snart får in en massa rapporter gör ju inte saken sämre. Hoppas därmed kunna leverera lite fler kandidatanalyser.

Säljer Securitas
Idag sattes Securitas på säljsidan och gick för 115.70 kr. Aktien borde ju redan ha dumpats vid 8%-regeln, men så gjordes ju inte, så nu fick det vara dags.

Målat in oss i ett hörn?
Det finns ju fler säljkandidater. Problemet är att vi typ målat in oss i ett hörn. Hörnet heter att sälja på botten. Läget nu är extremt översålt. Nedanstående graf visar tydligt läget.

 
Momentum är på nivåer som underträffats ett fåtal gånger de senaste tio åren. Senast vid nerstället i augusti förra året, före det vid augusti-dippen 2011, och före det vid botten av finanskrisen 2009. Dagens nivå tangerar just botten på oktober-dippen 2015. Innan 2009 måste vi gå tillbaka till IT-kraschen för att finna samma momentumläge.
 
Liknande observationer kan vi göra för Chaikin Money Flow (de gröna staplarna). Även för MACD (nästa graf) ser vi likartade tendenser. Även om det när det gäller MACD i jämförelse med 2009 och 2011 finns ett visst utrymme kvar till motsvarande botten.
 



Så frågan är som i rubriken: Ser vi ljuset i tunneln eller är det bara lyktorna från börskrasch-expressen som närmar sig? Snart vet vi ...

2 kommentarer:

  1. Det ska nog ned lite till, men jag tror februari bjuder på en hygglig rekyl.

    SvaraRadera
  2. Det här är en studie av OMX30. Andra ledande index kanske inte kommit till motsvarande nivåer. Det är ändå intressant att botten ofta hittats när dessa indikatorer befunnit sig på dessa extrema nivåer. Det har ju inte medfört att marknaden stuckit rakt upp, men ändå ofta markerat en botten. Nu finns det förstås också andra indikatorer ...

    SvaraRadera

Mest läst