lördag 30 januari 2016

Frukostanalys av H&M - the good, the bad and the ugly!

H&M
Övriga familjens favoritbutik redovisade Q4 och summerade helåret 2015 i veckan som gick. H&M tillhör ju våra bevakningsbolag på Large Cap och är dessutom med sin tunga vikt i index intressant för börsen som helhet.

The Good - Strålande försäljningstillväxt
Försäljningstillväxten redovisas som 19% i statistiken vilket är den högsta de senaste 10 åren. I lokal valuta ska den dock tydligen räknas som 11%. Hur som helst fortsätter tillväxten.The Bad - Vinsten?
Även vinsten är på ATH med 12,63 kr per aktie. I vinsttillväxt är det 4,6%. Vilket dock är betydligt lägre än vad vi normalt vill se i ett tillväxtbolag. Även marginalen har fallit, vilket den gjort kontinuerligt de senaste åren, från över 23%  2010 till nu cirka 15%.

The Ugly - Framtiden?
Det som blir knepigt är hur man ska uppskatta framtiden. Fortsatt försäljningsexpansion är trolig, men hur blir det med vinsten. Är detta det nya normala på en allt tuffare marknad eller en temporär nedgång under en stark expansionsfas och omstrukturering till nya försäljningskanaler (e-handel)? Att peta in siffror i den fundamentala analysen känns därför extra lurigt.

Modellen prognostiserar en snittförsäljning på +10% per år, vilket vi köper. Vinsttillväxten är ryckig, varför vi istället väljer att utgå ifrån vinstmarginal. Konservativt tar vi då årets resultat (15%) och hoppas på att det överträffas. Utdelningsandelen sätts till oförändrad. P/e-talet får variera mellan 24 och 12. Även om H&M ibland betalas upp mot 30 och sällan under 15.

Det svåraste är kanske att bedöma nedsidan. 260 kr är treårs lägsta, men just nu är det inte långt dit. Faller aktien under den nivån är stöden svaga och vägen mot 200-220 kr är öppen.Vi tar höjd för sur börs och befarar i värsta fall 200 kr. Resultatet faller då ut som att H&M är köpvärd på 5 års sikt, även om vi just nu ligger i det övre köpintervallet. Marginalen är dock viktig. Befarar vi att den fortsätter sjunka, till exempel till 12%, så faller också övre köpintervallet till 265 kr och vi hamnar idag i behåll. Går den åt andra hållet förbättras förstås kalkylen.
Slutsats: Om förutsättningarna för H&M inte förändras allt för mycket ser aktien alltså köpvärd ut på längre sikt. Samtidigt ser man inte ut att behöva rusa in i aktien. Det går alltså fint att vänta ut både eventuellt lägre nivåer och rätt kursformation.

UPPDATERAT: För den som vill läsa mer länkas här Placeras aktuella analys av H&M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar