måndag 1 februari 2016

I vår serie teknikkonsulter - Stockpicker favoriten Eurocon

Tidigare har vi kollat in Sweco och Rejlers. Nu blir det en snabb titt på teknikkonsulten Eurocon. Aktien finns på Aktietorget. Vanligtvis bevakar jag inte aktier så långt ner eftersom jag vill se en viss omsättning (Bahnhof är ett undantag). Men eftersom Eurocon fanns med bland Stockpickers köpråd för 2016 och verkar i branschen kan det vara kul som jämförelse.

Stockpicker säger sig se "en betydande uppsida och sätter en riktkurs på cirka 6,50 kronor på tolv månaders sikt. Analyshuset spår en vinst på 53 öre per aktie 2016, vilket motsvarar ett p/e-tal på 9,3. Stockpicker anser att p/e 12 vore en rimlig värdering. Köprådet är dock av det mer spekulativa slaget. Eurocon är ett litet bolag med en stundtals mycket svag likviditet i aktien."

Själva skriver man att Eurocon har "varit inriktat på skogsindustrin, där vi fortfarande är en toppspelare, men idag erbjuder Eurocon även ingenjörstjänster, inom energi, gruva, kemi, verkstad samt livs- och läkemedel. Detta är branscher där Eurocon förfogar över både hög kompetens och starka nätverk." En fråga som infinner sig är naturligtvis hur hett skog och gruva är just nu?

Försäljningen har ökat över tid om än inte spikrakt. Vinstmässigt var 2011 ett toppår. Om det slås 2015 vet vi när bokslutet kommer den 25 februari. Om vinsten sedan ska öka till 53 öre 2016 bör det betyda en ökning med cirka 50%. Att vinsttillväxten ska fortsätta så känns dock inte realistiskt.

Analysen nedan bygger istället på att vinstmarginalen återgår till tvåsiffrigt (10%) och att försäljningen i snitt kan ökas med 15%. P/e tillåts variera mellan 8 och 15.
Aktien är som nämnts lågt omsatt. Stockpicker reken syns tydligt både i kurs och volym i början på 2016.

Slutsats: En chansning för spekulanten eller invänta rapport för bättre vägledning. Dock troligen inget som vi kommer plocka in i portföljen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst