torsdag 18 februari 2016

Hur börjar jag med aktier?

All vår början bliver svår
Tror det var Kavastu och Gottodix som på Nordnet Live igår fick frågan: Hur börjar jag med aktier? Svaret var att starta med ett investmentbolag och sedan bygga vidare allteftersom man lär sig mera. Själv började jag med att köpa småposter via Aktieinvest i diverse intressanta bolag. Detta beroende dels på att courtaget var relativt högt på den tiden, men framförallt eftersom det bara gick att handla i hela börsposter och till det räckte inte en students kapital, eller det hade i alla fall inte blivit särskilt många olika aktier. När jag senare hade pengar till att börja med större köp blev det första köpet också ett investmentbolag, om än med lite högre risk, Svolder.

Innan eller i samband med att man gör sin första affär kan det dock vara en idé att skriva ner sin tänkta strategi och om man inte har funderat på det är det hög tid att tänka i de banorna. Om inte annat så hjälper det dig att veta var du ska koncentrera ditt sökande av kommande objekt. Snappade upp en folder från Carnegie A.M. igår och därifrån skulle vi kunna hitta en förlaga till aktuell investeringsstrategi.

Den skulle då kunna bli som följer (stryk och lägg till efter dina preferenser):

"Mitt fokus är att investera långsiktigt/kortsiktigt i stora/medel/små/ipo bolag som kan karaktäriseras stå för tillväxt/värdestabilitet/turnaround/momentum/innovation/högrisk och som verkar inom branscherna A/B/C. Vi föredrar bolag med starka kassaflöden/låga pe/hög vinstmarginal."

Aktierävens investeringsstrategi
För egen del skulle min strategi då enkelt kunna uttryckas som: "Mitt fokus är att investera på medel till lång sikt i bolag på i Large, Mid eller Small Cap och som kan anses stå för tillväxt och nyskapande. Vi vill helst välja bolag som både på lång och kort sikt uppvisat särskilt god försäljnings- och vinsttillväxt . Strategin ska också ha en modell för att begränsa förluster."

Testa din strategi och meddela gärna vad du kom fram till?

FT
Igår gick ju börsen som tåget. Ja, idag med om man ska vara elak. Det vill säga fullt fart framåt och sedan står vi still i några timmar på grund av växelfel. Fick vi då en follow-thru? Nej, tyvärr är det svårt att dra den slutsatsen. Volymen var visserligen något högre än dagen före, men inte mycket och samtidigt under medelvolym. Snart kanske?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst