onsdag 17 februari 2016

Sist (av de tekniska konsulterna), men inte minst - ÅF

I börsvärde är Sweco störst, sedan kommer ÅF och långt därefter Rejlers om vi räknar i börsvärde. Vi har ju även tittat på, i det sammanhanget, pyttelilla Eurocon.

Nu är det alltså ÅF tur. För den som vill fördjupa sig i ämnet ÅF kom Placera i förra veckan med en analys. Själva kör vi bolaget i vår analysmaskin Hittakursvinnare.

Försäljningen ökade Q4-Q4 med 15 procent och vinsten ökade 12%. Sett över en längre period snittar försäljningsökningen drygt 10% och kan man mäkta detta framöver får vi nog tills vidare vara nöjda. Vinstmarginalen har det senaste åren varit strax över 8%. Senaste kvartalet uppvisades 10%, vilket vi tidigare sett varit ett mål för flera företag i branschen. Vi är dock konservativa och nöjer oss med 8,5%, vilket ändå är i överkant sett till historien.

Utdelningsandelen har varit cirka 50% och så antar vi att det fortsätter.

ÅF betalas emellanåt upp till 18 i p/e-tal och har i år nosat på 19. Vi utgår därför från att det framöver kommer variera mellan 10 och 19.

Kursen har i stort pendlat i ett intervall mellan 100 och 135 kr de senaste två åren. Vi skulle kunna använda botten i den formationen som en nedre gräns. Med tanke på den skakiga världsekonomin bör vi dock ta större höjd. Faller kursen nedanför formationen är det nämligen öppet ned till cirka 75 kr, vilket därför får utgöra vår botten i analysen.


Var hamnar vi då sammantaget? Jo, när det här skrivs är kursen på 134,75 kr, vilket innebär att vi är precis på gränsen mellan köp och behåll. Finner vi tecken på att ÅF ska överprestera mot våra antaganden kanske det går att överväga ett köp. Annars faller nog valet just nu på ett annat bolag.

 

Ikväll blir det för övrigt ett livebesök på Nordnet Live.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst