tisdag 6 september 2016

DUNI - en alternativ strategi till Avanzas


Avanzas blogg Hemberg/Kull slog igår ett slag för en väntestrategi i långsiktiga aktier - Värdet att vänta med sälj och använde Duni som exempel.


Om man inte avser att ta en aktie med ned i graven eller åtminstone långt in i pensionen (Silverräven), så kan det efter en lång tids uppgång vara dags att sälja. Visst kan man också, förutsatt att man har en hyfsad vinst, överväga att övervintra en svacka på 10-20%. Ett problem är förstås att man i förväg inte vet om det stannar vid detta och förr eller senare kommer en djupare dipp. Är svackan långvarig kan dessutom kapitalet göra bättre ifrån sig på annat håll. Ett alternativ är då att ta en paus och återkomma när bolaget åter visar styrka.

Hur hade man då alternativt kunnat agera om vi ägt Duni? Förutom eventuella svaghetstecken i fundamenta gör vi detta genom att studera utvecklingen av framförallt pris och volym.
Ett typiskt tecken på en nedgång fanns i december 2015 i form av en "railroad track". På svenska blir det alltså järnvägsspår och när vi är i dess närhet gäller det att se upp för tåget. Formationen visas som två i princip parallella veckostaplar som bildats under hög volym. Marknaden ser alltså inledningsvis stark ut, men orkar bara lyfta kortsiktigt. Ibland kan en aktie fortsätta upp ytterligare något veckorna senare, men då under låg volym, för att sedan inleda en korrigering. I Duni prickade dock detta toppen exakt. Det är förstås lätt att se i efterhand, och som alltid finns inga garantier i marknaden, men vi borde om inte annat blivit varnade.

Aktien går sedan ner fram till Q4:an som ger lite ny energi. Dock orkar Duni inte utmana tidigare topp, utan visar ny svaghet genom snabb upp och nergång. Q1:an mottas inte lika väl och vi faller nu åter under såväl 50 som 200 MA. Är vi fortfarande kvar i aktien och vi inte har goda skäl att anta att detta är en tillfällig svaghet finns alltså nya indikationer om att sälja och säkra vår vinst.

I efterhand och med facit blir det förstås lättare att analysera hur vi borde ha gjort. Framförallt slipper vi psykologiska aspekter. Men det gäller förstås även Avanza strategin. Kan också mycket väl tänka mig att någon som köpte nära toppen, surnade ur efter 30% i förlust och dumpade innehavet.  För övrigt har aktien ännu inte återhämtat hela fallet och Duni har snart tyngt den portföljen i närmare ett år.

Är vi sedan sugna på ett återköp, så var utbrottet från den sidgående formationen en möjlighet för den våghalsige. Annars kanske en möjlig W-formation öppnas när aktien börjar närma sig 140 kr?

Vi kanske får möjlighet att agera på denna eller återkomma till andra typer av säljsignaler i portföljen  under hösten.

Heja Sverige!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar