söndag 11 september 2016

Hur svart blir morgondagens svarta måndag?

Gap ner i USA
Eftersom uppgången började bli utdragen kollade jag förra helgen efter distributionsdagar för OMX30. Läs mer om dessa här - What is a Distribution Day? När vi når fem eller fler bör varningsklockorna börja blinka om att en korrektion är nära. Förra helgen hittade vi endast tre (borde förstås kollat fler index). När så Nasdaq också rörde sig uppåt kändes det lämpligt att placera ett köp i Large Cap (hade tydligen fått lite för mycket bull-feeling). Valet föll på BillerudKorsnäs. Inget äkta tillväxtcase, mer ett turnaroundspel, efter att jag tyckt mig se en hyfsat attraktiv värdering vid rätt utveckling. Aktien hade också bildat en sidledes bas, efter uppgången på Q2 rapporten. Anade förmodligen att läget var lite ansträngt, så positionen begränsades till 2/3-delar, en första riktkurs fick stanna på cirka 15% (tidigare topp).

BillerudKorsnäs

Sen gick det förstås fort. Två nya distributionsdagar under veckan, där särskilt torsdagen var under hög volym. Efter fredagens stängning i Stockholm följdes detta förstås upp av spiken i kistan från USA på grund av ny Centralbanksoro - Fed’s Rosengren Says ‘Gradual Tightening’ Will Prolong Recovery. Ledande aktier som Facebook & Apple vände också på klacken. Övriga börser och knappast Stockholm, lär kunna frigöra sig från detta, utan lär vända rejält nedåt imorgon? Allvaret i situationen bör dock visa sig först när USA börserna öppnar på nytt senare på eftermiddagen. (Eller hur allvarlig situationen är? Kanske är ett bättre uttryck).Här följer en möjlig game plan för när marknaden är under press

1. Undvika nya köp, sådant får vänta till nästa uppgång.

2. Fundera på att sälja dina svagaste innehav och framförallt respektera 8%-regeln, kanske vill vi sälja ännu tidigare?

3. Vi håller koll på våra starkare innehav. Bra aktier kan övervintra mindre nedgångar. Vi kan också nyttja den gamla regeln att sälja hälften. En annan möjlighet är att bestämma en limit. Sitter vi på 25% i vinst, väljer vi att avvakta, men fortsätter fallet bestämmer vi exempelvis att ta ut åtminstone 15% i vinst. Vissa medelvärden kanske också kan guida oss? 

4. Slutligen får vi inte glömma att ladda om och håll fokus på bevakningslistan, plötsligt vänder det!

Färre tillväxtbolag i Stockholm
En händelse under veckan var att ännu ett starkt tillväxtbolag ser ut att lämna den svenska börsen, eftersom Arcam verkar bli uppköpta av GE, alternativt annan tillkommande budgivare. Det var ju inte länge sedan pärlan Axis försvann till Canon (även om den ännu rent teoretiskt är kvar). Visst är de kul för de som gjort sig en hacka på uppköpen, men på sikt är det tråkigt för en tillväxtinvesterare när börsen utarmas på bra framtidsbolag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar