söndag 25 september 2016

Clinton, Trump och funderingar kring Fingerprint!

Senast såg vi att börsen åter stabiliserat sig och vi efterlyste också en rejäl uppdag som bekräftelse på att en ny upptrend. Några lyssnade och torsdagen bjöd på över medelvolym och en uppgång över 1,5%. Att fredagen bjöd på en nedåtrekyl betyder mindre i sammanhanget. Det gör alltså att vi åter kan snegla uppåt och köpa om vi finner tillväxtaktier forma bra baser.Clinton versus Trump
Måndag kväll möts Trump och Clinton i den första tv-debatten inför presidentvalet. Valet lär komma att vara oktobers stora snackis. Börsmässigt tenderar en Trumpseger vara mindre bra, främst eftersom han framstår som oberäknelig, medan Clinton synes innebära business as usual. Om det senare är så bra på lång sikt kan man ju förstås ifrågasätta? Clinton riskerar för övrigt att bli en lika lam anka som Obama, eftersom republikanerna fortsatt lär ha kongressen. För hur mycket "Change" har det blivit efter åtta Obama år? Från svenskt medieperspektiv är Trump uträknad sedan länge. Å andra sidan har svensk media svårt att applicera annat en svenska normer i sina analyser. Likt de amerikaner (som hört talas om Sverige) har svårt att förstå vad svenskarna är för idioter som under 50 år röstade på ett skattehöjarparti? För övrigt lär inte kongressen köpa alla Trumps idéer bara för han kandiderat som republikan. En spännande månad lär hur som helst vänta. Kan vi sedan dessutom lägga oktober bakom oss utan alltför stor turbulens, väntar en historiskt ofta starkare börsperiod i november-december. Men som alltid tar vi en börsvecka i taget.

Fingerprint
Ett annat område där meningarna synes delade är Fingerprint. Aktien visar sedan ett år tillbaka såväl vinst som god tillväxt och skulle därför kunna kvala i som en köpkandidat. SEB har en första riktkurs på 150 kr och en i ett mer positivt scenario på 240 kr. Nordea kom fram till något helt annat och riktkursen blev i stället den låga 70 kr. Mitt eget bidrag landar på en långsiktig riktkurs på mellan 170-220 kr. Det utgår ifrån ett antagande om genomsnittlig årlig vinsttillväxt på cirka 20% och ett högst p/e på 35.

Aktien skulle då vara köpvärd upp till cirka 120 kr. En nivå som just nu också framstår som intressant för ett utbrott från en längre sidledes formation. Ett problem med Fingerprint är dock att den är så väl studerad att utbrottsformationer blir mer opålitliga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar