måndag 15 maj 2017

Duellen: Betsson versus Kindred

Av randiga skäl och prickiga orsaker, eller vad det nu heter, så tappade jag tråden i slutet på rapportperioden. Ja, orsaken var i huvudsak för mycket jobb och för lite börs. Därtill lyckades Räven under perioden bli vald till föreningskassör, vilket krävt lite initialt kvällsjobb. Förhoppningsvis kan det snart bli mer börstid, men då K-Rauta till slut meddelat att beställd stugpanel har inkommit, så råder det viss tvekan för hela maj månad. Anta försatt få inlägg den närmaste tiden ...

När SVD börsplus kom med en analys av Betsson blev vi förstås intresserade av att titta närmare på de fundamentala värdena och varför inte då i en jämförelse med kollegan Kindred.

För att få till en översiktlig analys nyttjar vi Hitta kursvinnare.

Steg 1. Vi väljer att basera vår prognos på antaganden om vinstmarginal och försäljning. Vi lägger oss nära Börsplus och sätter Betssons försäljningsökning till 10% och Kindred till 15%. För båda bolagen räknar vi också med att marginalen framöver stabiliseras (faller) till 15% (i enlighet med Börsplus).

Steg 2. När det gäller framtida utdelning sätter vi den till 50% av vinsten för båda bolagen.

Steg 3. Många spelbolag är ju för närvarande ute i kylan, men har ändå periodvis betalats till över p/e 20. Vi antar därför att p/e-talet framöver kan komma att variera mellan 8-24.

Steg 4. Lägsta kurs antar vi som en funktion av lägsta p/e och förväntad vinst.

Nedan får vi då alltså två inte alltför positiva scenarior, men samtidigt inte helt otänkbara, såvida inte bolagen kan minska kostnaderna eller boosta tillväxten. Lyckas man med båda skulle det förstås ge en ordentlig skjuts uppåt för värdena i nedanstående prognoser:

Analys - BETSSON

Slutsatsen blir att avkastningen för båda spelbolagen inte blir alltför skral de kommande åren, men att man inte med pågående utveckling lyckas nå vårt minimikrav på 15% om året. Betsson synes i dagsläget som lägst värderad och är precis ovan köpzon.

För den som tror att ledningen i något av bolagen kan överträffa prognoserna synes behåll som rimligt. För den som funderar på köp synes avvakta tecken på bättre tider som lika rimligt.

Analys - KINDREDInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst