onsdag 8 november 2017

Dags att rebalansera ...

Hade egentligen påbörjat ett inlägg om portföljbolagens rapporter. Men efter Raysearchs vinstvarning tappades sugen, så vi får återkomma till den frågan längre fram. Idag kom dock NGS Groups rapport och tycker trots allt att den ser hyfsat stabil ut. Efter Dedicares senaste, vilken pekade på sämre marginaler på grund av konkurrens om konsulterna, så fanns större farhågor. Visst marginalen går ner, men marginellt i jämförelse.



Allmänt, så har Raysearch ökat på surdegarna  (Magnolia och Betsson)  i portföljen även om den ännu visar vinst. Det går ju tyvärr på tvärs med vår strategi att klippa förlusterna kort. För en skönare jul krävs därför lite mer aktivt aktiearbete. Ikväll ska skjutdörrsgarderoben få den sista finishen och sen blir det mer aktier igen förhoppningsvis ...

En känsla, som jag dock inte direkt kan bekräfta i graferna, är att många aktier nu visar mer rörelser åt båda håll. Det är skulle enligt vår "mentor" O'Neil ofta vara vanligt i sena bull-marknader. Tyvärr är denna marknadstyp då inte den bästa för vår canslim strategi och O'Neil råder också till försiktighet med stirriga aktiegrafer, eftersom det kan tolkas som ett tecken på att aktien är för välbevakad och potentialen betydligt lägre än i tidiga bulltrender.

I väntan på hur vi ska omstrukturera portföljen har vi ägnat den senaste tiden åt att rebalansera oss själva och framförallt våra fondportföljer. Med fondportföljer avses i princip premie- och tjänstepension. Numera rebalanserar vi våra fonder en gång per år i november. Tiden är vald eftersom det strax därefter brukar ramla in nya pengar i PPM. Förutom att återjustera fördelningen mellan fonderna, kan vi passa på att byta till billigare fonder i samma kategori om sådana tillkommit. Vi kan också justera balansen mellan tillgångar, främst aktier - obligationer. Just nu ökade vi till exempel lite i Carnegie Strategi.

Här skulle tipsas om en bok i ämnet som inspirerat, men får uppdatera när vi finner titeln. Tills vidare får du googla på rebalansering. En start kan vara Five Myths About Asset Allocation

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst