torsdag 2 augusti 2018

Överhettad hjärna analyserar Betsson

Idag är det visst svalare. 28c istället för 30c. Efter att ha tillbringat 10 dagar vid Medelhavet med närmare 38c vissa dagar är det förstås en riktig avkylning. Å andra sidan krävdes då ingen större insats än att förflytta sig mellan strand, pool och restaurang. Dessutom hade såväl hotell som gym effektiv klimatanläggning. Här hemma krävs det ju diverse arbetsinsatser även om semestern ännu är på. Fru aktieräv köpte dock en portabel AC för ett par år sedan. Får erkänna att en då var lite skeptisk, men i år kan man inte ha några invändningar. Den kan förstås kyla högst ett rum i taget, så trängseln i det rummet är påtaglig. Men nu ska vi gå och bada. 25c i Östersjön är det inte varje sommar, om det ens inträffat tidigare?

Ja, så var det Betsson. Trots gnissel för bolaget under flera kvartal har Bettan snittat drygt 20% i försäljningstillväxt de senaste 10 åren. Det är främst vinsten som hackat emellanåt och 2017 var första året då vinstmarginalen hamnade under 20 procent (18%). Nedan räknar vi med att detta är det  nya normala samtidigt som försäljningstillväxten förväntas bestå. Utdelningsandelen sätter vi till oförändrad. P/e intervall är alltid knepigt, men mellan 10 till 20 ser rimligt ut sett till historiken. Utdelningsrelaterat skulle en möjlig lägsta kurs hamna kring 40 kr.

Resultatet på dessa premisser blir att för den som köper på fem års sikt är Betsson köpvärd upp till 100 lappen, men med en riktkurs över 160 kr.En invändning skulle kunna vara den att konkurrensen bara blir allt hårdare och att försäljningstillväxten inte längre är uthållig. Betsson har också aviserat mindre fokus på förvärv, så den tillväxtvägen skulle också vara stängd. Samtidigt har vi räknat på en ovanligt låg vinstmarginal. Sämre försäljningsökning skulle alltså kunna kompenseras med bättre marginal, varför caset ändå skulle kunna vara relevant. Samtidigt finns det många spelbolag att välja mellan, vilka vi lär få anledning att återkomma till. Eftersom Betsson hittat en mer positiv trend får den därför bli kvar i portföljen ytterligare en tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst