onsdag 18 juli 2018

Cellavision Q2:an - en analys

En gammal favorit, Cellavision, kom med en positiv rapport igår. Det var dock ett tag sedan vi var inne i aktien, så därför kan det vara läge att titta lite på var den befinner sig fundamentalt.

Rapporten säger i korthet:

CELLAVISION


"STOCKHOLM (Direkt) Cellavision, som är verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor, hade en nettoomsättning på 91,9 miljoner kronor under andra kvartalet 2018 (78,7).

Den organiska tillväxten uppgick till 15 procent.

Rörelseresultatet uppgick till 31,6 miljoner kronor (24,6) och rörelsemarginalen blev 34,4 procent (31,3). Resultatet före skatt uppgick till 31,8 miljoner kronor (24,2).

Resultat per aktie uppgick till 0:98 kronor (0:81) och kassaflödet före utdelning uppgick till 26,1 miljoner kronor (11,2). Den organiska tillväxten uppgick till 15 procent."


Historiskt kan vi finna att försäljningstillväxten är i linje med rapporten, det vill säga knappt 15%. Snittet för vinsttillväxten har varit än högre de senaste fem åren, men fallande. Vinstmarginalen har däremot varit stigande och Q2:ans är definitivt högre än snittet. Är detta uthålligt är det förstås rejält positivt.

Vi väljer att basera vår hitta kursvinnare analys på en fortsatt stabil försäljningstillväxt och en genomsnittlig vinstmarginal om 30 procent. Utdelningsandelen förutsätter vi blir oförändrad. P/e-mässigt betalas Cellavision ofta över 30, men har också haft tal uppåt 60. Vi sätter intervallet till mellan 10 och 50. Vad vi tror om en eventuell nedsida kan påverka om vi hamnar i ett köp eller behåll. Stöter bolaget på problem eller om vi går in i en björnmarknad kan vi inte utesluta en halvering av kursen. Vi sätter nedsidan till 86 kr eftersom där finns ett visst motståndsområde.


Detta gör att aktien med dagens kurs på 206 kr hamnar precis i slutet av köpzonen. Förväntad avkastning är också god givet att bolaget kan leverera i enlighet med förutsättningarna analysen.

Tekniskt har aktien gjort ett utbrott från en längre konsolidering, vilket förstås inte gör saken sämre. ABG höjde idag även sin riktkurs till 225 kr. Tyvärr gick uppgången väl fort och aktien är upp över 5% från köppunkten, vilket tills vidare håller oss borta, men bolaget platsar förstås på bevakningslistan.


Så tyckte för övrigt VD:

"Andra kvartalet 2018 är CellaVisions näst bästa kvartal någonsin med försäljning om 91,9 MSEK (78,7). Jämfört med samma period 2017 ökade omsättningen organiskt med 15 procent och vi hade en stabil försäljningsökning i alla våra regioner. Lönsamheten utvecklades väl i kvartalet med ett rörelseresultat om 31,6 MSEK (24,6), motsvarande en rörelsemarginal om 34,4 procent (31,3). Lönsamhetsutvecklingen är ett resultat av CellaVisions effektiva indirekta försäljningsmodell som möjliggör geografisk expansion med fortsatt god kostnadskontroll. Kvartalets kassaflöde före utdelning ökade till 26,1 MSEK (11,2). Ökningen är framförallt ett resultat av den högre faktureringsvolymen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst