torsdag 11 oktober 2018

Börsen: Innebär det här kanten på bråddjupet eller är det köpläge?

Vi konstaterade nyligen att oktober ofta är en volatil månad samtidigt som dito ofta också är inledningen på en bra börsperiod. Med det senaste årets taskigt förvaltade huvudportfölj kanske det inte spelar så stor roll, men någon gång ska väl tummen bort från mitten på handen eller var den nu fastnat. Som vi ser det finns det nu två scenarier:

1. Vargen eller snarare björnen som många ropat efter har anlänt på allvar. Konjunkturen är toppad och företagen kan inte längre höja prognoserna, vilket gör att det bara återstår en utdragen och i värsta fall riktigt brant utförsbacke. Protektionistiska ageranden, politisk turbulens och ränteuppgång i USA är några möjliga tecken.

2. I den andra vågskålen finner vi istället att konjunkturen är still-going-strong. Låga arbetslöshetssiffror utan att inflationen tagit fart. Räntorna är fortsatt relativt låga på de centrala marknaderna. Att räntan för den amerikanska 10-åringen setts sticka iväg, lär mer bero på att Kina omplacerar en större amerikansk obligation, vilket fått andra att - temporärt? - sälja av med en spik som följd. På börsen kan vi tänka oss att detta är vinsthemtagningar efter ett bra Q3. Men att när alla lugnat ner sig är det på't igen!

Ja, den levande får se. Tror mer på alternativ 2 just nu.

Nasdaq
USD 10Y


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst