fredag 6 september 2019

Räntehöjning på gång?

"Riskbanken"
Riksbanken lämnar räntan oförändrad, men tänker sig en höjning vid årsskiftet. En försent tajmad höjning från den svenska riksbanken? Har vi inte sett det tidigare? Ska vi tolka det som ännu en recessionssignal som komplement till den inverterade yieldkurvan vi skrev om i förra inlägget? Än så länge verkar konsumenterna stötta konjunkturen, medan tillverkning är svagt. Är det så att vi heller köper tjänster än saker?

För egen del har vi än en gång passat på att byta långivare, då den storbank som för två år sedan lovade, om inte guld så i alla fall gröna skogar, visade sig vara mer mån om sina marginaler än sina kunder. Minst fem lax sparade vi genom att istället surfa in hos Landshypotek.


Mot en ny portfölj
Vi fortsätter mot den bakgrunden att vara rejält likvida, samtidigt som vi planerar för en kompletterande tillväxt- eller trendportfölj. Grunderna är tänkta att vara likartade Canslim portföljen, det vill säga främst solida, vinstgivande bolag med kontinuerligt stigande omsättning. Bolagen får vidare gärna stöttas av någon megatrend. Till skillnaderna kommer höra att den nya portföljen blir lång. Innehaven är åtminstone tänkta för fem års sikt, gärna längre. Analysen blir även mer FA än TA. Vi har hittills skapat en shortlist med några intressanta förslag. Ett annat övervägande är om portföljen ska ligga i depå eller ISK? Långsiktigheten i kombinationen med förlustavdrag gör att vi överväger depå.

Med en sådan grundportfölj blir det förhoppningsvis också psykologiskt enklare att låta Canslim portföljen öka omsättningshastigheten och att där ta snabbare vinster.

Later ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar