tisdag 7 juli 2020

Månadsrapport Juni - (V)olks eller (W)agen?

För att få lite struktur på bloggen tar vi nu ett nytt grepp och försöker lansera någon form av månadsrapporter. Däremellan ska vi försöka få till lite fler grafer och förhoppningsvis analyser av i första hand portföljbolagen, i andra hand potentiella kandidater.

Portföljer
För juni kan vi konstatera att börsen tuffat på uppåt och våra portföljerna med den. Detta även om vi varit sparsmakade med köp och försäljningar. Tillväxtportföljen är upp nära 16% för året, medan utdelningsportföljen släpar med - 1,5%. Den delvis orena Magiska portföljen toppar på +19,9%. Antalet innehav totalt sett uppgår till drygt 50 bolag. Den Magiska portföljen har också den senaste tidens bästa innehav; Netent, som ju steg kraftigt efter bud från EVO, vilken i sin tur varit en lyckosam placering i TP.

Vi fick också en första Q2:a idag genom Industrivärdens rapport. Substansen uppgavs till 245 kr, vilket gör att den handlas till rabatt om cirka 25 kr. Vd Helena Stjernholm säger vidare att man med en låg skuldsättning har goda förutsättningar till nya investeringar. Det tråkiga är väl att ingen utdelning lämnats för året (ännu?).

Doro som känts som ett av våra mer ifrågasatta bolag i tillväxtportföljen aviserade nyligen en omstrukturering. Vad vi förstår handlar det i korthet om att satsa mer på Care och mindre på Phones. Behovet av mer välfärdsteknik inom omsorgen är uppenbar och Regeringen har nyligen fått en utredning inom området som bland annat visar på att offentliga investeringar kommer krävas. Kan Doro ta tillvara det här utrymmet finns god potential. Frågan är väl om man kan det? Klart är att det krävs ett bättre och offensivare ledarskap än de senaste åren. Doro kommer i övrigt med sin Q2 den 16 juli.    

Marknaden
Frågan om vi stannar vid den hittills indikerade V återhämtningen eller om det kommer ytterligare ett ben ner för att forma det klassiska W:et kvarstår fortfarande. Börserna har eldats på av centralbankernas massiva stimulanser. I USA och i viss mån Sverige har det också skickats direkta pengar till medborgarna. Vad vi förstår minskar de utbetalningarna i USA efter sommaren, men eftersom det är presidentval i år är det kanske ingen överraskning om det kommer mer av samma vara till hösten? Många verkar nu ta för givet att det är uppåt från och med nu bara vi kan fortsätta att öppna upp världen. 

Andra, som i main stream media just nu verkar vara i minoritet, varnar att det finns ett antal finansiella och politiska problem som längs vägen kommer sätta käppar i hjulen, delvis skapade av Covid-19, men också kvarstående sedan tidigare. Högre arbetslöshetsnivåer än efter finanskrisen. En begynnande dollarförsvagning. Ökad inflationsrisk. Negativ realränta, USAs budgetunderskott. Protektionism och tullkrig. Fortsatt svaga ekonomier som Italien, Grekland, med flera...

Vårt scenario är därför att vi efter sommaren bör se ökad volatilitet på världens börser. Vi har också kunnat se att uppgången inte fördelats jämlikt utan det mer än vanligt har handlat om att ligga i rätt branscher och företag. Har kan finnas möjlighet att hitta vissa eftersläntrare, men framförallt ta rygg på de som kan leverera, vilket bör tala för att det är aktiv stock-picking som är vägen framåt. Kan det vara tid att också aktivera vår CANSLIM strategi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mest läst